Sari direct la conținut

S-au întors „băieții deștepți” din energie / ANRE: Furnizorii nu cumpără direct de la producători, ci preferă să ia energie mai scumpă de la traderi

HotNews.ro
S-au întors „băieții deștepți” din energie / ANRE: Furnizorii nu cumpără direct de la producători, ci preferă să ia energie mai scumpă de la traderi
Anumiți traderi cumpără energia de la producători și o vând mai scump furnizorilor, spune ANRE. Foto: Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

În pragul liberalizării pieței de energie, așteptată pentru 1 aprilie 2025, electricitatea din piață este achiziționată de companii de trading, care apoi o vând furnizorilor mai scump, majorând astfel prețul energiei plătit de consumatorii finali, susține George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie. De cealaltă parte, furnizorii de energie spun că situația este cauzată de incertitudinea din piață și de faptul că autoritățile încă nu au luat o decizie clară cu privire momentul și modul de liberalizare a pieței.

„Din partea autorităților, ne așteptam să vedem furnizori care vin să cumpere aceste cantități de energie electrică (scoase la vânzare de producători pentru anul 2025 – n.r.), pentru că este benefic ca ei să-și facă cu responsabilitate un portofoliu de achiziții, astfel încât să furnizeze clienților finali în condiții de prețuri corecte.

Am observat de foarte multe ori că anumite cantități de energie scoase la vânzare de producători au fost achiziționate de traderi, nu de furnizori. Acest lucru, ulterior, va duce la o creștere de preț. Pentru că știm foarte bine că traderii, pe lângă faptul că asigură lichiditate în piața de energie, o fac cu un cost suplimentar”, a spus Niculescu, prezent la conferința Focus Energetic.

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru, el a răspuns: „Ar fi o întrebare corectă pe care să o adresați furnizorilor: de ce nu achiziționează furnizorii cantitățile de energie electrică și preferă ulterior să le cumpere de la traderi?”.

Această situație este similară cu ce s-a întâmplat pe piața de energie în perioada 2005-2010, când anumiți traderi cu doar câțiva angajați au făcut profituri uriașe din aceste tranzacții și au fost denumiți „băieții deștepți din energie”

Totodată, întrebat dacă există riscul să se repete povestea „băieților deștepți” din trecut, președintele ANRE a răspuns: „În acest moment traderii sunt supraimpozitați, deci practic apetitul lor de a face astfel de tranzacții este unul redus. Însă această supraimpozitare va expira la 31 martie 2025”.

Furnizorii dau vina pe instabilitatea din piață și pe reglementările ANRE

De cealaltă parte, Dana Dărăban, director executiv al ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), a precizat pentru HotNews.ro că problema este cauzată de instabilitatea din piață și de faptul că nu se știe deocamdată ce se va întâmpla cu certitudine anul viitor.

Aceasta în ideea în care ministrul de resort, Sebastian Burduja, a anunțat că este posibil ca plafonarea să fie prelungită și că o decizie se va lua în următoarele luni.

  • „Ideea că furnizorii ar desfășura un anumit tip de activitate de vânzare-cumpărare este un pic hilară. Majoritatea furnizorilor membri ACUE operează în toată regiunea. Acum să ajungem să credem că în România nu știu să tranzacționeze energie cred că este un pic cam mult.
  • Problema pieței în momentul de față este instabilitatea, faptul că suntem într-un cadru reglementat, dar statul refuză în momentul de față să reglementeze corect. Nu știm ce se va întâmpla în martie 2025.
  • Noi am propus să ieșim treptat din piața reglementată în piața liberă, dar acest lucru nu s-a luat în calcul. Și acum ne minunăm că e posibil să avem anumite surprize în primăvara 2025”, a spus Dărăban.

Consumatorii își pot schimba furnizorii în 24 de ore pe platforma online ANRE

Președintele ANRE a mai spus că este esențială o campanie de informare a consumatorilor cu privire la prețurile pe care le vor plăti după liberalizare, iar această campanie va fi derulată atât de furnizori, cât și de ANRE.

  • „Furnizorii vor fi obligați să le arate consumatorilor defalcat ce prețuri au în contracte. Poate s-a modificat contractul, nu am fost atenți sau am semnat un act adițional, nu mai știm care este prețul din contract și cât urmează să plătim efectiv după 31 martie.
  • Și atunci aceste informații sunt foarte, foarte importante, pentru ca oamenii să ia decizia care îi avantajează.
  • Îi obligăm pe furnizori să promoveze, prin această informare, comparatorul de pe site-ul ANRE și platforma online unde consumatorii își pot schimba furnizorul în 24 de ore, la fel de simplu cum s-ar porta de la un operator de telefonie mobilă la altul. Poate nu toți consumatorii știu de aceste lucruri”, a mai spus Niculescu.

În paralel, ANRE va face propria campanie de informare. Instituția este în prezent în stadiul de prospectare a pieței pentru a alege o companie specializată în astfel de campanii.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro