Sari direct la conținut

Salariatii din UE au pus leafa pe locul 17 ca importanta la aprecierea unui loc de munca

Europa de Est are cele mai mici salarii, procentul cel mai redus de muncitori calificati si inalt calificati (knowledge workers), iar cetatenii de aici sunt cei mai nemultumiti din UE de locul de munca. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat luna aceasta de catre The Work Foundation. Studiul are ca tema „joburile bune“ si monitorizeaza competitivitatea la nivelul UE.

Satisfactia care deriva dintr-un „job bun“ depinde nu doar de salariu, ci, mai ales, de calitatea muncii depuse, de comunicarea la locul de munca, de siguranta postului, de nivelul de stres.

In urma unor serii de interviuri si sondaje, studiul „descopera“ ca pentru salariatii europeni indicatorii ce definesc un „job bun“ sunt: absenta monotoniei, oportunitatea angajatului de a da ce e mai bun, sentimentul muncii bine facute, posibilitatea de a-si pune in practica idele la serviciu, convingerea ca munca depusa e folositoare altora.

Curios, „dimensiunea” salariului este pe locul 17 in topul indicatorilor care definesc un „job bun”, iar posibilitatea de avansare in cariera – pe ultimul loc (19). Pe primele doua locuri se situeaza oportunitatea de a rezolva probleme, iar pe al doilea – sentimentul ca munca ta este folositoare.

„Knowledge workers“ lucreaza in servicii sociale, in domeniul sanatatii, in educatie, management sau informatica. Isi petrec, in medie, mai mult de 12 ani in acelasi loc de munca.

„Scopul raportului nu e doar de a consemna cum se simt muncitorii europeni, ci de a analiza felul in care politicile economice din diferite tari influenteaza conditiile de munca si utilizarea capitalului uman“, a adaugat Katerina Rudiger.

de Luana Buga

integral in Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro