Sari direct la conținut

Salariile din IT vor ajunge in 2010 ca in Occident

Business Standard

Asta arata cifrele oficiale, insa media salariala in sectorul IT trece de 1.000 de euro, spun jucatorii de profil, adica de trei ori peste nivelul salariului mediu net inregistrat in intreaga economie.

“Faptul ca multe companii din IT au venit in Romania in ultimii ani a dus, intr-adevar, la o saturare a pietei de resurse umane si la o crestere artificiala a salariilor.

Pentru urmatorii ani, estimam o lipsa tot mai mare pe diverse niveluri si categorii de specialisti, inclusiv pe IT&C”, a declarat pentru Business Standard Stefan Cojanu, Country VP Managing Director la furnizorul de software Oracle Romania, filiala locala a gigantului american. Oracle are in Romania aproximativ 500 de angajati specialisti IT.

Cojanu spune ca in urmatorii ani problema va fi nivelul de pregatire al specialistilor, care intr-o foarte mare masura au asteptari salariale peste gradul lor de expertiza.

Companii de top la nivel global, precum Oracle, Infineon Technologies si Freescale Semiconductor, Microchip sau Ixia, au ales, dupa anul 2000, Romania ca locatie pentru deschiderea de centre de cercetare si dezvoltare datorita numarului mare de specialisti IT disponibili pe piata si datorita costului relativ scazut al fortei de munca.

“Diferenta dintre salariile din Romania si cele din alte tari este din ce in ce mai mica si peste doi-trei ani aceasta diferenta nu va mai fi un criteriu in sine.

Deci economiile pe care le-ar face o companie venind din SUA in Romania nu se mai justifica decat daca rezultatele sunt foarte bune”, a declarat pentru Business Standard Constantin Ilas, Managing Director la Microchip Technology.

Potrivit acestuia, costurile cu forta de munca sunt inca mai mici in Romania decat in majoritatea tarilor din Europa Occidentala si din Statele Unite.

“Depinde foarte mult de tara, dar sa zicem ca suntem undeva la jumatate fata de SUA.

Inca exista o oarecare atractivitate datorita acestor diferente, dar este clar ca, pe masura ce economia se dezvolta luand in calcul si integrarea in Uniunea Europeana, aceste costuri vor continua sa creasca, deci acest avantaj initial nu va mai fi in niciun fel un argument in cativa ani”, a adaugat Ilas.

“Salariile din IT au cunoscut in ultimii doi o evolutie spectaculosa – practic, ele s-au dublat in acest interval.

In prezent, insa, foarte multe firme au devenit atente la reducerea de costuri, iar cresterile salariale din viitor depind de intrarea pe piata locala a noi firme de profil”, afirma Mihai Moghior, managing partner al firmei de recrutare in IT Brainspotting. Potrivit acestuia, in vest nu exista discrepante atat de mari intre salarii.

Un articol de Mihaela Filip

Integral in Business Standard

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro