Salariile medicilor: Confuzie generală după ce o parte dintre cadrele medicale au primit salarii dublate, iar altora le-au scăzut cu 3.000 de lei. Ministerul Sănătății propune ca spitalele să acopere scăderile din fonduri proprii
O parte dintre angajații din sistemul sanitar au primit săptămâna aceasta primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în timp ce alții așteaptă ziua de luni pentru a-și primi leafa. Chiar și după ce primele salarii au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.
Confuzie în spitale: De la salarii dublate la scăderi de 3.000 de lei
Cei mai norocoși angajați din sistem au primit salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, însă 10% dintre angajații din sistemul sanitar vor avea salariile scăzute, lucru recunoscut vineri oficial de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Un exemplu fericit este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde toate salariile au crescut și nu există niciun angajat care să primească mai puțini bani, după cum a declarat pentru HotNews.ro managerul unității sanitare, medicul Adriana Elena Nica. Managerul spitalului a precizat că s-au făcut numeroase simulări și calcule înainte de acordarea salariilor, pentru ca acestea să nu scadă.
Și medicul Florin Chirculescu, șeful Sectiei de chirurgie toracică a Spitalului Universitar și vicepreședintele Federației Sindicale Solidaritatea Sanitară, a confirmat pentru HotNews.ro că salariul său s-a dublat, iar colegii săi din spital, medici, sunt mulțumiți după primirea noilor salarii.
Spitalul Universitar din București
Angajații Spitalului de Urgență Floreasca din București își așteaptă salariile la începutul săptămânii viitoare și nu știu, în acest moment, dacă este vorba despre majorări sau scăderi de venituri, a declarat medicul Rodica Ciolacu pentru HotNews.ro.
În aceeași situație ca Spitalul Floreasca sunt și angajații Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, ei așteptând noile salarii la începutul săptămânii viitoare.
Reamintim că asistenții și infirmierii de la „Marius Nasta” au protestat câteva zile la rând în curtea spitalului, reclamând faptul că, potrivit calculelelor lor, salariile lor ar urma să scadă cu sume cuprinse între 1.000 și 1.400 de lei după aplicarea noului regulament al sporurilor. O asistentă de la „Marius Nasta” a declarat pentru HotNews.ro, sub protecția anonimatului, că protestele la acest spital vor continua și că angajații nu se așteaptă ca salariile lor să nu scadă.
Asistenta citată mai spune că ea și colegii săi se așteaptă inclusiv ca salariile să mai întârzie și să nu fie virate luni, așa cum ar trebui.
Protest la Spitalul Marius Nasta
Și în cazul spitalelor din țară, la unele unități sanitare salariile au fost virate săptămâna aceasta, în timp ce la altele, cadrele medicale așteaptă începutul săptămânii.
De asemenea, există situații în care, în același spital, salariile unor medici au crescut, iar ale altora au scăzut. Un exemplu este Spitalul Județean de Urgență din Suceava, unde salariile unor medici s-au majorat până la echivalentul a 7.000 de euro, în timp ce alți medici din același spital au scăderi salariale de până la 3.000 de lei, după cum a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al unității sanitare, doctorul Mihai Ardeleanu.
Surse din spitale: „Pentru ca numărul salariilor scăzute să fie cât mai mic, s-au făcut artificii care duc la situații anormale”
Surse din spitale din țară consultate de HotNews.ro susțin că, acolo unde nu este vorba despre scăderi de salarii, este vorba despre altfel de inechități. Spre exemplu, în urma aplicării noii legi, la unele spitale orășenești salariile ar putea ajunge să fie mai mari decât în spitalul județean de urgență din județul respectiv, către care sunt direcționate cele mai grave cazuri medicale, ceea ce reprezintă o situație anormală.
Și prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope, a confirmat, pentru HotNews.ro, că, „în cazul în care nu se schimbă ceva” în actualele reglementări, acest risc există. „Acest lucru este nedrept, e o hibă a legii salarizării”, spune Iulian Pope.
Potrivit surselor citate, în această perioadă se încearcă numeroase „artificii” pentru ca numărul celor care vor avea scăderi de salarii să fie cât mai mic, numai că aceste artificii duc la situații anormale, cum ar fi acordarea de sporuri diferite în aceeași secție din același spital: sporuri mai mici pentru medici și asistente (care beneficiază prin lege de majorări salariale) și sporuri mai mari pentru infirmiere, pentru ca acestea să nu aibă salariile scăzute. Cum sporurile reflectă, în mod normal, gradul de risc dintr-o specializare medicală / secție a unui spital, acordarea de sporuri diferite în interiorul aceleași secții reprezintă o situație anormală, susțin sursele medicale din spitale județene din țară, consultate de HotNews.ro.
Plata sporurilor, amânată în unele spitale
Există, de asemenea, și spitale care au amânat plata sporurilor câteva zile după plata salariilor de bază. Este cazul Spitalului Bagdasar Arseni din București și al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș, unde sporurile urmează să fie plătite după data de 20, respectiv 25 aprilie, în timp ce salariile de bază se plătesc în jurul datei de 15 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a precizat pentru HotNews.ro că nu este vorba despre o decizie luată la nivelul Ministerului sănătății, ci, cel mai probabil, o decizie la nivel de manager al spitalului.
Document Spitalul Bagdasar Arseni
Deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cel care a semnalat pe Facebook cazurile spitalelor unde sporurile se vor plăti mai târziu decât salariile de bază, spune că „Practic, se câștigă timp, evitându-se în ultima clipă un alt protest spontan. Adevărul este că în mai multe spitale din țară, managerii caută cu disperare soluții pentru a-și ține personalul medical în spital, nu în curte la proteste, încercând să acopere efectele dezastruoase ale unei legi care a zăpăcit o țară întreagă și care nu are o susținere financiară sustenabilă, canibalizând calitatea actului medical și investițiile în Sănătate.”
Document Spitalul Județean Târgu Mureș
Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Angajații din sistemul sanitar au primit sau urmează să primească, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro au susținut, în ultimele săptămâni, că veniturile lor nete urmează să scadă în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu două săptămâni și jumătate.
Ministerul Sănătății: „Spitalele să acopere scăderile salariale din fonduri proprii. Există și greșeli de management”
La peste o lună de când sindicaliștii din sănătate au amenințat cu greva generală și la capătul unei săptămâni în care angajații mai multor spitale din București și din țară (Cluj, Iași, Tulcea, Prahova) au ieșit să protesteze în curțile unităților medicale, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis în premieră, vineri, că aproximativ 10% dintre angajații din sistem vor avea salarii mai mici, motivând acest lucru prin faptul că „sunt și greseli de management”, iar managerii vor trebui să acopere pierderile din veniturile proprii ale spitalelor.
În căutarea unei soluții de limitare a scăderilor salariale din sistem, după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, Ministerul Sănătății a emis vineri o circulară către direcțiile de sănătate publică, „prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an”, se arată într-un comunicat al instituției.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, precizează că soluția găsită este una „de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută.”
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea
Potrivit ministrului Sănătății, „o soluție pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate și eliminarea situațiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018, va fi identificată dupa obținerea unei situații exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unitățile sanitare.”
„În urma aplicării legi salarizării, începând cu data de 1 martie 2018, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor crește gradual până la nivelul anului 2022, a înregistrat scăderi de salarii în urma aplicării legii salarizării, care prevede că sporurile acordate nu pot depași 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite și nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem”, a mai precizat Ministerul Sănătății.
Lider sindical: „Încercăm să stingem incendiul”
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor din sănătate au avut, vineri, o întâlnire la sediul ministerului, în încercarea de a găsi soluții pentru reglarea salariilor din sistem, iar negocirile pe această temă vor continua în perioada următoare, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas, cea mai mare federație sindicală din domeniul sanitar.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la finalul întâlnirii, că „Am stabilit astăzi cu reprezentanții sindicatelor din sănătate că vom analiza împreună soluțiile. Voi relua unele propuneri pe care le-am expus și acum o luna, dar au fost respinse atunci. Astăzi am înțeles că liderii sindicali le iau în calcul ca posibilă variantă de rezolvare a situației. Cel mai important lucru este ca problemele legate de salarizarea din sănătate să fie rezolvate.”
La rândul său, prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, care a participat la întâlnirea de ieri, spune că „Sunt situații diferite de la spital la spital. Am avut astăzi o întâlnire la Ministerul Sănătății și încercăm o soluție de stingere a focului, pentru o perioadă limitată de timp, până găsim alte soluții de lungă durată. Ministerul Sănătății s-a angajat să emită o adresă către toate spitalele cum că acestea pot completa veniturile salariaților cu sume compensatorii, acolo unde se pierd bani sau în situația în care nu se pot acorda sporurile la nivelul maxim prevăzut de regulamentul de sporuri.”
„Încercăm, la momentul ăsta, să stingem incendiul și pentru viitor să găsim o soluție care să fie echitabilă pentru toată lumea. Vom vedea dacă această soluție va fi un procent concret pentru sporuri pe specialități, fără să fie limite minime și maxime”, explică Iulian Pope.
Medici la protest (arhivă)
Federația Sanitas a anunțat, încă de acum o lună, un mare miting în fața Guvernului care urmează să aibă loc după Paști. În cazul în care vor exista scăderi de salarii în sistem și nu se vor găsi soluții, sindicaliștii amenință cu declanșarea grevei generale, la finalul lunii aprilie.
Sorina Pintea, în februarie: „Salarii la nivelul Uniunii Europene, din luna martie”
Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.
Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză.”
Citește si: