Sari direct la conținut

Șase milioane de cetățeni, fără nicio voce. Grupările pentru drepturile omului deplâng lipsa europarlamentarilor romi

HotNews.ro
Vot în Parlamentul European, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
Vot în Parlamentul European, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Cei peste 700 de membri nou aleși ai Parlamentului European se vor reuni marți pentru sesiunea inaugurală. În rândurile lor, însă, nu se va regăsi niciun deputat european care să se identifice ca rom, potrivit organizațiilor pentru drepturile romilor, care descriu acest lucru drept o lovitură teribilă pentru cea mai mare minoritate etnică din Europa, relatează The Guardian.

„Ne confruntăm cu o situație fără precedent”, a declarat Ismael Cortés, profesor asociat la Institutul UNESCO de Filosofie pentru Pace. „Din cele 720 de locuri din Parlamentul European, zero vor fi dedicate romilor”.

De la extinderea UE din 2004, numărul eurodeputaților romi a crescut constant, ajungând la un maxim de patru eurodeputați în parlamentul precedent. De data aceasta însă, cei aproximativ 6 milioane de romi care trăiesc în UE nu vor avea nicio voce directă în parlament, a precizat Cortés.

„Este extrem de paradoxal”, a declarat Cortés, menționând numeroase cazuri în care extrema dreaptă a vizat romii. „Minoritatea europeană care a fost cel mai mult țap ispășitor și continuă să fie țap ispășitor este lăsată fără reprezentare”.

Situația rezultată ar putea fi „periculoasă” pentru comunitățile de romi, a adăugat el, citând rolul de lungă durată pe care eurodeputații romi l-au jucat în a se opune stereotipurilor anti-romi și discursurilor de ură în parlament. „Acum, romii devin ținta discursului instigator la ură, dar fără răspuns parlamentar”.

Lipsa eurodeputaților romi ar putea, de asemenea, să pună în pericol eforturile de a face față provocărilor cu care unele comunități de romi continuă să se confrunte, cum ar fi accesul la locuințe decente sau segregarea copiilor romi în școlile din întreaga UE.

„Fără o voce în parlament, aceste probleme ies de pe agendă”, a declarat Cortés. „Ușile se închid în loc să se deschidă”.

Organizațiile pentru drepturile romilor consideră partidele politice responsabile pentru că s-a ajuns la această situație. În perioada premergătoare recentelor alegeri europene, romii au fost excluși în mare măsură de pe primele locuri pe listele de candidați, deoarece partidele se temeau de pierderi, a declarat Gabriela Hrabanova, director executiv al Rețelei europene a organizațiilor de bază ale romilor.

Această excludere este exacerbată de discriminarea de lungă durată cu care se confruntă mulți romi și care i-a lăsat pe mulți cu o neîncredere profundă în sistemul politic, a adăugat ea.

„Prin urmare, nu avem suficienți romi mobilizați pentru a face diferența în alegeri votând pentru acești candidați”, spune Hrabanova.

Pentru mulți membri ai comunității rome, aceasta pare o bătălie de nedepășit, în special în ceea ce privește procesul de selecție adesea opac al candidaților UE, pe care criticii îl acuză de mult timp că reflectă și perpetuează prejudecățile sistemice împotriva grupurilor minoritare. „Aceasta este o mare pierdere pentru noi. Suntem invizibili peste tot”, a spus Hrabanova. „Nu suntem în mass-media, nu suntem în cultura înaltă”.

Întrucât Parlamentul European nu păstrează statistici bazate pe etnia și rasa deputaților europeni, numărătoarea deputaților romi provine de la grupurile de apărare a drepturilor și se bazează pe declarațiile publice ale candidaților.

INTERVIURILE HotNews.ro