Sari direct la conținut

Sase motive pentru care e bine sa bem apa

MedLive.ro
Suntem 60% apa, Foto: PhotoExpress
Suntem 60% apa, Foto: PhotoExpress

In urma cu doi ani, o echipa de cercetatori americani a demonstrat ca ideea conform careia o persoana trebuie sa bea opt pahare cu apa pe zi pentru a elimina toxinele si a-si mentine starea de sanatate este falsa. Ei sustineau ca nu exista nici o dovada ca persoanele sanatoase ar trage vreun beneficiu din consumul zilnic de mari cantitati de apa.

Dar nu va grabiti sa puneti deoparte paharul cu apa. Desi poate nu sunt necesare opt pahare zilnic, apa este un ingredient vital pentru buna functionare a organismului uman, indiferent de forma in care e consumata (apa pura, sucuri, alimente).

Sase motive sa bem apa

  • Apa ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor in organism

Corpul uman este alcatuit, in proportie de 60%, din apa, iar fluidele sunt un element esential in buna functionare a aparatului digestiv, a sistemului circulator sau in mentinerea temperaturii corporale. Creierul “comunica” rinichilor cata apa trebuie sa elimine prin urina si cata trebuie pastrata de rezerva in organism, prin glanda pituitara posterioara.

Daca organismul are o deficienta de lichide, creierul declanseaza mecanismul de sete. Atunci este cazul sa beti ceva, fie ca este vorba de apa, suc, lapte sau cafea. In orice caz, nu vorbim aici despre bauturile alcoolice. Alcoolul afecteaza comunicarea dintre rinichi si creier si duce la excretia excesiva de lichide, provocand deshidratarea.

  • Apa ajuta la mentinerea echilibrului caloric

Multa vreme, persoanele care tineau cura obisnuiau sa bea cantitati mari de apa ca strategie de slabire. Apa nu are nici un efect magic daca vreti sa scapati de kilogramele in plus, insa inlocuirea altor bauturi, bogate in calorii, cu apa, este de un real ajutor.

De asemenea, daca tineti regim, este recomandat sa consumati alimente cu continut ridicat de apa – fructe si legume – , deoarece acestea sunt mai mari ca volum si e necesar sa le mestecati mai mult. In plus, sunt asimilate mai lent de organism si dau senzatia de satietate.

  • Apa ajuta la mentinerea formei musculare

Insuficienta lichidelor provoaca deshidratarea celulara. Atunci cand celulele musculare nu au un nivel echilibrat de lichide, muschii nu pot functiona la capacitate maxima si performanta fizica scade.

Este foarte important sa beti suficiente lichide atunci cand faceti miscare fizica. American College of Sports Medicine recomanda sa beti aproximativ jumatate de litru de lichide inainte de un efort fizic sustinut de aproximativ doua ore. De asemenea, este recomandat sa beti lichide suficiente in timp ce faceti miscare pentru a inlocui fluidele eliminate prin transpiratie.

  • Apa va ajuta sa va mentineti un ten frumos si sanatos

Pielea contine o cantitate mare de apa si este o bariera protectoare impotriva eliminarii in exces de lichide. Deshidratarea face ca tenul sa para mai uscat si mai ridat, aspect care poate fi imbunatatit printr-o hidratare adecvata.

  • Apa ajuta la buna functionare a rinichilor

Rinichii fac o treaba excelenta, curatand organismul de toxine, atata timp cat consumati lichide in cantitati suficiente. Daca nu beti lichide suficiente in mod obisnuit, riscati sa va imbolnaviti de pietre la rinichi, mai ales daca locuiti in zone calde.

  • Apa ajuta la mentinerea functionarii normale a intestinelor

Hidratarea corecta stimuleaza activitatea gastrointestinala si previne constipatia. Daca nu beti suficienta apa, colonul o va extrage din scaun, astfel rezultand constipatia.

Sfaturi care va pot ajuta sa beti mai multa apa:

  • Beti un pahar cu apa la fiecare masa sau gustare.
  • Alegeti bauturile care va plac cel mai mult. Astfel puteti creste cantitatea de lichide pe care o consumati zilnic.
  • Mancati mai multe fructe si legume. Organismul extrage aproximativ 20% din lichidele de care are nevoie din alimente.
  • Nu uitati sa aveti permanent cu dvs. o sticla cu apa.
  • Alegeti bauturile adecvate nevoilor dvs.: daca tineti dieta, apa sau bauturile fara calorii sunt cele mai indicate.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro