Sari direct la conținut

Scandalul facturilor la energie urmează să fie discutat în Coaliție / Ce soluții au PSD și PNL

HotNews.ro
noua coalitie PNL, PSD, UDMR la consultari cu Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
noua coalitie PNL, PSD, UDMR la consultari cu Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Scandalul facturilor la energie urmează să fie dezbătut în Coaliție în week-end și are toate premisele să creeze noi tensiuni între PSD și PNL. Creșterea prețurilor la consumul energetic le-a explodat mediatic în față liderilor PSD și PNL care caută acum soluții pentru a rezolva problema. La nivel politic, social democrații acuză că legea făcută de PNL privind plafonarea prețurilor la energie este una proastă în timp ce, liberalii aruncă vină pe furnizori că au umflat tarifele. Dincolo de declarațiile politice, liderii PSD și PNL trebuie să vină cu soluții concrete.

În scandalul facturilor la energie tensiunea este pe cale de a exploda în Coaliție. Atât PSD, cât și PNL încearcă să limiteze efectele. PSD arată cu degetul către PNL care a făcut legea plafonării și compensării facturilor la energie în timp ce PNL aruncă pisica în curtea furnizorilor.

Social democrații sunt nemulțumiți de modul în care a fost făcută legea plafonării și compensării de către PNL și sunt pe cale să ceară demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu, susțin surse politice pentru HotNews.ro .

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că până duminică va fi o şedinţă a coaliţiei în care se vor stabili măsurile pe care Guvernul Ciucă le va lua în scandalul legat de preţurile la energie electrică şi gaze.

Liderul PSD spune că are o soluţie simplă, reducerea TVA atât la energie, cât şi la gaze naturale, de la 1 februarie.

”Nu e timp să ne certăm în acest moment, nu e timp de conflicte politice, vrem să venim cu soluţii şi cred că aceste discuţii la televizor şubrezesc această coaliţie şi implicit Guvernul României. Am pregătit un document cu toate măsurile adoptate de toate statele europene în faţa valului de scumpiri, nu numai în România există această criză. În România ne dăm prea mult cu părerea şi venim cu soluţii prea puţine. Există soluţii de sprijin, doar dacă nu vrei să le iei nu le pui în aplicare. Cea mai simplă e reducerea TVA atât la energie, cât şi la gaze. Insistăm că această măsură să vină de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectaţi doar consumatorii casnici, ci întreagă industrie. Miniştrii PSD lucrează la un document coerent, vor propune un mix de măsuri cu aplicare simplă şi rapidă, înglobează şi ceea ce Ciucă a anunţat”, a declarat preşedintele PSD, într-o intervenție la Antena3.

Ce variante analizează PSD pentru reducerea facturilor

PSD analizează propriile variante pe care le vor propune în ședința Coaliției. La nivel public, președintele Marcel Ciolacu a spus că măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă ar trebui extinse iar „TVA-ul să fie redus și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie”. Neoficial însă, PSD își face propria analiză și intenționează să vină cu propuneri la ședința Coaliției. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că social democrații analizează mai multe variante:

  • prețurile la energie electrică și gazele naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-decembrie 2021 pentru consumatorii casnici (măsură greu de pus în practică acum pentru că deja contractele de furnizare a energiei electrice/ gaze naturale sunt în vigoare pe prețurile actuale);
  • reducerea TVA-ului la 5% pentru consumatorul casnic pentru facturile la gazele naturale compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum (măsura ar reduce facturile cu pînă la 26%);
  • acordarea de vouchere de energie (electricitate/gaze) consumatorilor vulnerabili pentru perioada iernii, creșterea plafonului de consum plus creșterea valorii compensării;
  • simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată;
  • pe viitor reglementarea prețului la energie electrică și gaze naturale ca în 2020, mai exact prețul pentru consumatorul casnic să fie stabilit de stat din producția de energie proprie și nu cumpărat la prețul pieței libere.

„Dacă Guvernul ar introduce în lege scăderea TVA-ului, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum facturile ar fi decontate de stat undeva la 26% din valoarea acestora”, au explicat sursele citate.

Ce soluții gândesc liberalii pentru reducerea facturilor

De partea cealaltă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat joi o presupusă înțelegere între furnizori pe piața energiei electrice. Popescu nu a prezentat dovezi în acest sens, dar a spus că a discutat cu șeful Consiliului Concurenței despre această situație.

„Am discutat astăzi cu președintele Consiliului Concurenței vizavi de un posibil cartel pe prețuri pentru că mi se pare, la un moment dat, că prea sunt prețurile… așa! I-am spus situația, ceea ce cred eu (…) O să solicităm și noi Consiliului Concurenței să vedem dacă nu cumva au făcut un cartel împreună. Avem timp! Nu vom da bani de la bugetul de stat în plus. Să vedem dacă nu cumva, într-un cartel, furnizorii au mărit prețurile”, a declarat Virgil Popescu, la DC News.

Liberalii iau în calcul să schimbe legea astfel încât să crească pragul de plafonare și compensarea facturilor. Mai exact, ministrul Energiei, Virgil Popescu l-ar fi informat pe premierul Nicolae Ciucă că o soluție pentru reducerea facturilor la energie electrică și gaze naturale ar fi creșterea pragului de consum și implicit creșterea sumelor compensate susțin sursele HotNews.ro.

„Am putea crește plafonul de consum de exemplu la gaze naturale de la 220 de metri cubi pe luna decembrie cât prevede actuala lege la 300-400 metri cubi. Statul ar putea suporta o compensare a facturilor de la 33% la 50%. Calcul este făcut după ce estimările că în bugetul de stat pe 2022 vor intra 9 miliarde de lei de la cotizarea companiilor mari gen Romgaz, OMV. Este nevoie de o decizie politică”, au explicat sursele citate.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul pregătește un act normativ care va conține o nouă schemă de ajutor pentru populație. Mai exact, pentru energia electrică consumatorii casnici vor beneficia de la 1 aprilie de reducerea TVA-ului de la 19% la 5% precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.

Premierul a mai spus că se vor aplica compensări și pentru facturile la gazele naturale dar nu a specificat ce presupun acestea.

În ceea ce privește operatorii economici, Nicolae Ciucă a spus că analizează noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, sectorul agricol și cel al industriei alimentare care vor fi aplicabile de la 1 februarie și menținute până la 1 iulie.

Cum se aplică legea plafonării prețurilor la energie și cât de eficientă este

„Când a fost făcută legea plafonării prețurilor a fost gîndită pentru un segment al populației și nu pentru toată lumea. Cineva care consumă peste 250 metri cubi de gaze pe lună are o suprafață de încălzit de peste 120 metri patrați. La vremea respectivă PNL, condus de Florin Cîțu nu a acceptat să acorde compensații mai mari de 33% pentru că suma nu putea fi suportată din bugetul de stat”, au explicat surse politice pentru HotNews.ro.

Potrivit legii în vigoare adoptată de Parlament în 27 octombrie prețurile la energia electrică – gaze și electricitate sunt plafonate atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru spitale (publice și private), unități de învățământ, inclusiv creșe, (publice și private), ONG, furnizori de servicii sociale publici și privați și biserici.

În prezent beneficiază de plafonarea la energie electrică și gaze cei care se încadrează într-un plafon de consum stabilit prin lege. Consumatorii care depășesc plafonul stabilit prin lege plătesc factura integral.

De exemplu, la gaze pentru luna decembrie este prevăzut în lege un plafon de până la 220 de metri cubi. Dacă consumatorul casnic consumă mai mult de 220 de metri cubi, plătește integral factura iar dacă se încadrează în plafon beneficiază de o reducere a facturii de maxim 33%.

De asemenea, în cazul operatorilor economici, aceștia beneficiază de o reducere a TVA-ului de la 19% la 5% pentru electricitate și gaze și sunt exceptaţi de la plata tarifelor de distribuţie şi transport, a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei.

La vremea respectivă ministrul Energiei care deține în prezent același portofoliu Virgil Popescu spunea că legea oferă o protecţie pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut.

„Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut.

Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut. De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale. Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate”, a afirmat Popescu la dezbaterea proiectului din plenul Camerei Deputaţilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro