Sari direct la conținut

Furtul din tezaurul dacic: Procurorii ridică documente de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București

HotNews.ro
Bratarile dacice, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Bratarile dacice, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Procurorii de la Parchetul General vor merge miercuri la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, instituție în subordinea Ministerului Culturii, pentru a ridica mai multe documente în ancheta deschisă după furtul coifului de aur de la Coțofenești și a trei brățări dacice de la muzeul din Assen, Olanda, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Certificatul de export pentru Coiful de aur de la Coțofenești, cu ajutorul căruia piesele de tezaur au putut părăsi România, a fost semnat de șeful Direcției pentru Cultură București, Dragoș Frăsineanu, a dezvăluit marți publicația Buletin de București.

Obiectul de activitate al Direcției pentru Cultură a Municipiului București îl constituie monitorizarea, controlul de stat și inspecția în domeniul gestiunii, protejării/conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural național, verificarea respectării legislației specifice domeniului său de activitate în scopul realizării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii.

Potrivit legii, instituția care administrează bunurile de patrimoniu, adică Muzeul Naţional de Istorie, a trebuit să obțină avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și aprobarea ministrului Culturii.

În cazul coifului de la Coțofenești, certificatul de export a fost eliberat de Direcția pentru Cultură a Municipiului București (DCMB), unde director este Dragoș Frăsineanu.

Soţia lui Dragoș Frăsineanu, Mihaela, este consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Furtul de la muzeul din Assen

Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia sunt piesele tezaurului dacic furate sâmbătă la Muzeul Drents, din Assen, Olanda, de trei persoane neidentificate. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat două minute.

Expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Muzeul Drents a fost deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 și trebuia să se închidă duminică, 26 ianuarie. Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, în cadrul expoziției au fost expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.

După jaf, pe 25 ianuarie, Parchetul General a anunțat că a preluat un dosar penal deschis din oficiu de către Poliția Română, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.

„Împreună cu autoritățile din Olanda, se depun toate diligențele pentru soluționarea cazului, fiind activate și mecanismele de cooperare judiciară internațională”, preciza Parchetul General.

INTERVIURILE HotNews.ro