Scandalul nepoatei de senator prinsa cu mana la butoane, ingropat in comisii
A fost aflat numele misterioasei nepoate a senatorului liberal Norica Nicolai, care ar fi votat miercuri in locul acesteia. Incidentul e insa tratat cu multa lejeritate de cei mai multi dintre parlamentari, chiar daca reprezentantii opozitiei cer sanctionarea senatoarei PNL.
UDMR-istul Peter Eckstein Kovacs a declarat pentru Hotnews.ro ca astfel de incidente au mai avut loc totusi in Parlament.
Chestorul Senatului, Paul Pacuraru, a aratat joi ca misterioasa nepoata a Noricai Nicolai se numeste Anca Manea Hanes si a avut permisul de intrare nr. 919/26.04. Ea s-ar afla acum plecata in Olanda.
Momentul votului |
Pro TV |
Conform unor informatii obtinute de Hotnews.ro, Manea Hanes are pregatire juridica si lucreaza ca inspector la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Purtatorul de cuvint al acestei institutii a evitat insa sa comenteze.
„Nu sunt abilitat sa dau vreo declaratie pe acest subiect si in plus, politica noastra este sa raspundem in scris la solicitari”, ne-a declarat acesta.
Pentru a evita jurnalistii si situatia creata, Norica Nicolai nu a fost prezenta joi la lucrarile din plenul Senatului. Colegii nu au uitat insa incidentul si mai in gluma, mai in serios au vorbit despre cauzele prezentei „nepoatei” acesteia la pupitrul senatorial.
Lipsa senatorului a fost observata si de presedintele sedintei, Doru Ioan Taracila, care, nu a ratat ocazia sa faca glume la adresa acesteia.”Trebuia sa-si trimita nepoata” a declarat Taracila in aplauzele colegilor din sala.
La finalul sedintei senatorul PSD a declarat ca in mod cert incidentul produs miercuri va fi discutat in Biroul Permanent si in Comisia juridica, dar si in plenul Senatului. „Una este sa ridicam incidentul in plenul Senatului si alta este sa ne transformam in judecatori”, a mai adaugat senatorul PSD.
In schimb cel mai vehement s-a aratat senatorul PRM Gheorghe Funar care a cerut in plen demisia Noricai Nicolai din functiile detinute in comisiile parlamentare.
„Solicit distinsei colege sa nu ne sfideze prin absenta si atunci cand vine in sala sa-si anunte demisia din functiile detinute. O invit pe Norica Nicolai sa-si anunte demisia din cele doua functii.”, a afirmat Gheorghe Funar. Senatorul PRM a facut o sesizare pe care a depus-o la Biroul Permanent.
Senatorii liberali au refuzat sa discute subiectul, ramand reticenti la orice fel de intrebare legata de subiect.
In plus, presedintele Comisie Juridice, Peter Eckstein Kovacs (UDMR) sustine ca inca nu se poate pronunta asupra unei sentinte aplicabila Noricai Nicolai pentru ca sesizarea nu a ajuns inca la comisie. „Nu s-a facut inca o sesizare la comisia juridica. Reclamatia trebuie sa treaca mai intai prin Biroul Permanent, sa primeasca avizul si apoi vom discuta in cadrul comisiei. Deocamdata nu ma pot pronunta ” a explicat Kovacs.
Kovacs incerca sa-si apere colega, sustinand ca pe inregistrea facuta de camerele de supraveghere se vede doar cand persoana straina (ruda senatorului) scoate cartela din aparat. Pe de alta parte, presedintele Comisiei Juridice considera ca exista lipsuri in regulamentul Senatului, care permite oricui accesul in sala de sedinte.
„Avem un gol in regulament in ceea ce priveste prezenta persoanelor straine in sala de plen a Senatului. In Parlamentul European exista un portar care verifica atent si desemneaza persoanele care au acces in sala de vot. La noi nu exista o reglementare in acest sens.
La noi persoane care nu au calitate de sentaori stau la pupitrele acestora. Nu este prima oara cand se intampla aceasta situatie. Mereu sunt prezente in sala persoane care nu au ce cauta acolo”, a aratat senatorul UDMR.
La rindul sau, ministrul Justitiei Monica Macovei a declarat ca incidentul de la Senat trebuie analizat in raport cu Regulamentul Senatului, iar Comisia de disciplina a acestui for legislativ ar trebui sa ia masuri.
” Am vazut cu totii manuta acolo, care vota pe butoane . Oricine trebuie sa raspunda pentru ceea ce face. Este firesc sa se evalueze aceasta aducere a nepoatei, in raport cu Regulamentul Senatului”, a spus Monica Macovei.
Conform Regulamentului Senatului, abaterile care implica aplicarea sanctiunilor se constata de Comisia juridica, la sesizarea unui grup parlamentar sau a unui senator.
Comisia juridica are la dispozitie 30 de zile de la inregistrarea plangerii pentru a face un raport, care va fi inaintat Biroului Permanent. Acesta trebuie sa ajunga la o concluzie pe care o va prezenta int-o sedinta publica a Senatului.
Prevederi care ar putea fi aplicabile votului dat de nepoata Noricai Nicolai exista si in Codul de Procedura Penala. Astfel, infractiunea de uzurpare a unei calitati oficiale poate fi pedepsita cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau cu amenda.
Norica Nicolai este vicepresedinte al Comisiei speciale pentru anchetarea activitatii CIA pe teritoriul Romaniei si vicepresedinte al Comisiei senatoriale de aparare.