Sari direct la conținut

Schimbare de viziune la FMI: Taxati veniturile mari, tintiti multinationalele

HotNews.ro

Fondul Monetar International a starnit o mare surpriza in aceasta saptamana, la Washington, dupa ce a sugerat ca lupta impotriva deficitelor ar putea fi dusa printr-o majorare a impozitelor pe veniturile mari si tintirea multinationalelor, scrie AFP.

Introdusa intr-un raport legat de datoriile publice, aceasta schimbare de optica a fost eclipsata de ingrijorarile legate de criza bugetara din Statele Unite, dar nu a scapat atentiei expertilor si ONG-urilor.

„A trebuit sa citim de doua ori raportul pentru a fi siguri ca am inteles bine”, explica Nicolas Mombrial, directorul Oxfam din Washington: „Rare sunt propunerile FMI atat de surprinzatoare”.

Gardian al ortodoxiei financiare, FMI cere in mod traditional statelor aflate in dificultate sa-si diminueze cheltuielile publice pentru a-si reduce deficitele.

Dar in raportul cu subtitlul „Timpul impozitelor” Fondul sugereaza taxarea persoanelor cu venituri mari si a patrimoniului lor pentru a „intari legitimitatea” planurilor de economii si pentru a lupta impotriva adancirii inegalitatilor.

„Pare sa existe o marja suficienta in multe tari avansate pentru a obtine mai multe venituri din veniturile cele mai mari”, scrie astfel FMI, care noteaza ca fiscalitatea pentru cei mai bogati oameni s-a redus „net” in cursul ultimilor 30 de ani.

Aceeasi rata de impunere ca in anii 1980

Potrivit estimarilor Fondului, taxarea bogatilor la acelasi nivel ca in anii 1980 ar aduce in medie venituri fiscale echivalente cu 0,25% din PIB-ul tarilor dezvoltate.

„Veniturile vor fi mult mai mari in anumite tari, cum este cazul Statelor Unite”, unde ar putea ajunge la 1,5% din PIB, crede FMI, care acuza si efectele optimizarii fiscale practicate de multinationale.

Doar in SUA, aceste tehnici legale priveaza Fiscul de venituri de 60 de miliarde de dolari, apreciaza Fondul.

Institutia financiara precizeaza ca nu doreste „sa intre in dezbaterea” legata de necesitatea sau nu de a taxa bogatii, dar asigura ca exista o „oportunitate” unica de a remania arhitectura fiscalitatii internationale.

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a subliniat aceeasi idee. O fiscalitate mai corecta „intereseaza evident ministrii de Finante si este necesara pentru a gasi un echilibru in finantele publice”, a afirmat ea miercuri, in cadrul unei mese rotunde.

Aflata in fruntea luptei impotriva paradisurilor fiscale si a multinationalelor, OCDE a felicitat FMI pentru ca se alatura acestei tendinte.

„Vedem cu ochi buni ideea. Exista loc pentru toata lumea. Fondul poate aduce o contributie reala la analizele economice”, a declarat, pentru AFP, Pascal Saint-Amans, seful diviziei fiscale a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro