Sari direct la conținut

Schlecker "se reinventeaza" in fata procuraturii

HotNews.ro

​Patronul lantului de magazine cu produse de drogherie Anton Schlecker si alti 13 acuzati au intrat in atentia procuraturii din Stuttgart. Li se imputa „gestiune frauduloasa, tergiversarea insolventei si bancruta”, a declarat procuroarea Claudia Roth. Miercuri a avut loc o razie de proportie, cu 160 de oameni de ordine. Au fost perchezitionate sediul firmei, filiale de pe intreg teritoriul Germaniei, vila lui Anton Schlecker si alte locuinte ale familiei sale. Au fost retinute pentru cercetari nenumarate documente si date din computer. In luna ianuarie a acestui an, Drogerie Schlecker a intrat in insolventa, iar pana in luna iunie, 25.000 de angajati au fost disponibilizati.

“Cercetarile preliminare ne-au confirmat anumite suspiciuni. De aceea am declansat ancheta“, a declarat procuroarea de caz. Dupa declansarea procesului de insolventa, au aparut din ce in ce mai multe sesizari ca o serie de valori ar fi fost puse la pastrare pentru a nu intra in masa de insolventa. Astfel, ar fi aparut transcrieri de imobile din proprietatea lui Anton Schlecker in cea a sotiei si copiilor sai. Familia Schlecker a negat permanent aceste acuze. Inselaciunea si gestiunea frauduloasa urmate de bancruta (faliment) constituie fapte penale si pot fi pedepsite in Germania cu pana la cinci ani de inchisoare.

In ianuarie 2012, concernul Schlecker avea peste 30.000 de angajati in 7.000 de filiale din Germania si 17.000 de angajati in cele 3.000 de filiale din Austria. Cifra de afaceri a concernului in 2010 a fost de 6,55 miliarde de euro, inregistrand o scadere de 650 de milioane de euro fata de anul precedent. Anul 2011 a inregistrat si mai mari pierderi.

In 20 ianuarie concernul cu sediul la Ehingen de langa Ulm a inaintat cerere de insolventa. Era vorba de o insolventa controlata, scopul declarat fiind pastrarea cat mai multor filiale si locuri de munca. Firma germana cu o traditie de aproape 40 de ani suferea masive pierderi, de cativa ani incoace. Iar renumele sau a avut de puternic de suferit prin scandalul „exploatarii angajatilor sai”, cum il numea presa germana a vremii.

In 1998, tribunalul din Stuttgart ii condamnase la pedepse cu suspendare pe Anton Schlecker si sotia sa Christa, acuzati de nerespectarea contractului tarifar de munca, pana in anul 1995. Tribunalul a decis plata despagubirii angajatelor reclamante si a unei amenzi de 2 milioane de marci germane. In 1996, Schlecker a inceput sa anunte formarea de sindicate de firma, a caror punere pe roate a fost mereu tergiversata, pana cand, in 2001, s-a semnat cu sindicatul Ver.di un contract de recunoastere a lor. Contractele tarifare de munca au fost insa semnate si mai tarziu, in vara lui 2010.

Nu doar sicane la locul de munca si liste de angajati indezirabili sau de luat sub observatie intocmise Schlecker. Pentru a forta salarii si mai mici, el si-a infiintat firma proprie de angajari temporare, Meniar. Angajatii din filialele mai mici si mai putin rentabile urmau sa fie intai concediati si apoi reangajati prin aceasta firma de intermediere de locuri de munca, pe salarii mizere, in rebotezatele „XL-Märkten”, adica vechile filiale Schlecker, sub nume nou.

Ministrul de atunci al muncii si protectiei sociale, Ursula von der Leyen, a luat pozitie, dezaproband metodele lui Schlecker. Acesta a renuntat la practicile de personal reprobabile si, in noiembrie 2010, in conducere au fost cooptati factori novatori, meniti sa spele imaginea firmei. Este vorba de copiii lui Schlecker, Lars si Meike. Cei doi au inceput o campanie de imagine pentru firma, promitand ca „Schlecker se reinventeaza”. Spalarea de imagine, in mod evident, nu a folosit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro