Sari direct la conținut

Sclavii romani sechestrati in Spania, paziti tot de romani

Cotidianul

Politia spaniola impreuna cu Garzile Civile si reprezentanti ai Consulatului Romaniei de la Sevilla au organizat in noaptea zilei de marti spre miercuri o descindere in zona indicata de cei 28 de romani care au reusit sa fuga din miinile unei retele de trafic de persoane ca fiind locul in care au fost sechestrati.

In cadrul acestei descinderi, care a durat opt ore, a fost descoperit un nou grup de 30 de romani, intr-o tabara improvizata intr-o livada.

Potrivit consulului general al Romaniei la Sevilla, era vorba de romani de origine roma, ce proveneau din zona localitatii Bailesti, judetul Dolj. „Era un grup ce includea femei si minori, de la copii de sapte luni la adolescente si adulti“, a declarat pentru Cotidianul consulul general al Romaniei la Sevilla, Monica-Mihaela Stirbu.

„Se pare ca acestia erau implicati in pazirea grupului de 32 de romani sechestrati incepind cu 5 septembrie“, ne-a mai spus Stirbu.

„In posesia grupului descoperit marti noapte au fost gasite o parte dintre hainele sechestratilor, valize, o agenda“, a adaugat consulul. „Incercau sa arda lucrurile, sa scape de ele, dar nu au avut timp“, a mai spus Stirbu. La locul descinderii au fost descoperite autoturismele cu care povestisera sechestratii fugari ca se deplasau traficantii, dar si topoare si bite.

Copii dupa documentele celor gasiti in urma descinderii au fost trimise in Romania prin curierul rapid, la Ministerul Internelor, impreuna cu lucrurile sechestratilor ce au fost recuperate. De asemenea, persoanele suspectate de implicare in traficul de persoane au fost fotografiate, iar pozele au fost trimise la Inspectoratul General de Politie din Bucuresti.

27 dintre romanii sechestrati urmau sa ajunga miercuri seara in Bucuresti, cu autocarul, si sa se opreasca la sediul IGP, pentru a incerca identificarea persoanelor implicate in trafic din fotografiile obtinute in timpul raidului.

Un grup de 32 de romani a fost racolat din Mangalia de o retea de traficanti de persoane. Contra unui comision de 300 de euro, traficantii se angajau sa le asigure un loc de munca in Spania, la cules de masline. Odata ajunsi in regiunea Sevilla insa, muncitorilor li s-a cerut un comision de 1.000 de euro.

Cum acestia nu aveau sumele necesare, traficantii le-au retinut actele si i-au obligat sa munceasca fara a fi platiti.

Sechestratii erau tinuti pe cimp, munceau de la patru dimineata la sapte seara si erau batuti daca refuzau sa indeplineasca ordinele traficantilor. „Ne-au batut si ne dadeau mincare din gunoi, conserve expirate si apa din fintina“, povestea pentru Cotidianul Ali Iunal, unul dintre sechestrati.

„Ne-au obligat sa muncim, ne alergau pe acolo cu fiarele, ne amenintau cu sabiile ca sa muncim“, adauga Iunal.

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro