Scriitoarea catalana Care Santos in dialog cu Mircea Cartarescu la Bucuresti
Scriitoarea catalana Care Santos se va afla in Bucuresti, in perioada 18–19 martie, la invitatia Institutului Cervantes si a Editurii Humanitas Fiction. Care Santos va fi prezenta marti, 18 martie, la Libraria Humanitas de la Cismigiu unde va avea loc lansarea volumului Incaperi ferecate, aparut recent in traducere la editura Humanitas.
Desemnata de curand castigatoare a celei mai importante distinctii literare catalane, Premi de las Lletres Catalanes Ramon Llull, Care Santos propune publicului roman, in traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, cel mai cunoscut roman al sau, Incaperi ferecate, aparut la Editura Humanitas Fiction in colectia „Raftul Denisei”, coordonata de Denisa Comanescu.
Marti, 18 martie, Libraria Humanitas de la Cismigiu va gazdui, de la ora 19.00, lansarea volumului Incaperi ferecate, un roman admirabil, cu o spectaculoasa cariera internationala, tradus in peste 15 limbi in mai putini de doi ani. Alaturi de Care Santos, la eveniment vor participa: Mircea Cartarescu, Simona Kessler, Marin Malaicu-Hondrari, Andreea Rasuceanu si Denisa Comanescu.
Incaperi ferecate, de Care Santos
Foto: Humanitas
Amintind de Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafón si de Orasul minunilor al lui Eduardo Mendoza, romanul Incaperi ferecate dovedeste ca mai tanara scriitoare catalana Care Santos a dat o lovitura indrazneata pariind pe Barcelona istorica. O galerie de tablouri misterioase, in care poate fi citita istoria intunecata a unei celebre familii barceloneze. O serie de povesti de dragoste si razbunare ale caror ecouri nu se sting nici peste secole. O tanara si ambitioasa mostenitoare care alege sa dezgroape trecutul si sa-i desluseasca enigmele, indiferent de consecinte. Ipostaze in timp ale orasului, dar m! ai cu seama cea a Barcelonei anilor ’30, surprinsa in plina glorie modernista.
„Un roman de epoca despre decaderea si opulenta Barcelonei surprinse intre sfarsitul secolului al XIX-lea si mijlocul secolului XX, despre destinul secret al unei familii ingropat in zidurile unui palazzo. Care Santos deschide aceste «incaperi ferecate» cu maiestrie.” (El Mundo)
„In cartea ei, Care Santos intra in culisele unei intunecate si secrete mosteniri de familie, combinand romanul de mistere si naratiunea istorica intr-o rememorare a unei epoci a refugierii in arta, dragoste adultera si spiritism.” (ABC)
Un al doilea eveniment va vea loc miercuri, 19 martie, de la ora 19.00, la Institutul Cervantes care va gazdui conferinta Care Santos in dialog cu Mircea Cartarescu, cu tema „Memorie si literatura”.
CARE SANTOS s-a nascut in 1970, in orasul Mataro din apropierea Barcelonei. A scris de la varsta de opt ani, castigand prima competitie literara la 14 ani. A studiat mai intai dreptul, urmand traditia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonoma din Barcelona. Si-a inceput cariera jurnalistica la Diari de Barcelona, lucrand ulterior in redactiile cotidienelor ABC si El Mundo. A debutat in 1995 cu volumul Cuentos cítricos. Este autoarea a opt romane, sase volume de proza scurta, doua volume de poezii, precum si a numeroase carti pentru copii si adolescenti, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso de Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numara Intemperie (1996, povestiri), Aprender a huir (2002, roman), El dueño de las sombras (2006, roman), La muerte de Venus (2007, roman), Los que ! rugen (2009, povestiri). Roman ambitios si scris admirabil, Incaperi ferecate (Habitaciones cerradas) a aparut in 2011. In prezent, Care Santos este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo si coordoneaza site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociatiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a carei presedinta a fost timp de opt ani. La Editura Humanitas Fiction urmeaza sa apara romanul lui Care Santos lansat in Spania in 2013, Aerul pe care il respiri (El aire que respiras). Penduland intre Barcelona din secolele trecute si cea din prezent, romanul – istoric, de moravuri, de arheologie literara, de urbanistica si politica, de aventuri si de iubire – colcaie de personaje reale si fictive si este, de fapt, un splendid omagiu adus cartilor, librarilor, anticarilor si cititorilor impatimiti.