Sari direct la conținut

Scumpirea barilului de petrol ar putea afecta cresterea PIB si inflatia

Business Standard

“Din anul 2000 si pana acum, a fost o crestere continua, mai multe praguri psihologice au fost atinse rand pe rand, dar, desi s-au mai produs retrageri ale preturilor, au fost foarte usoare”, a spus Dochia.

El a adaugat ca scumpirea barilului va influenta negativ cresterea economica din acest an. “Romania nu poate sa nu fie afectata. Suntem in pragul iernii si importurile de petrol vor fi mai mari. Va fi un impact serios asupra economiei. Deficitul comercial se va adanci, inflatia ar putea creste.

Nu va fi un impact foarte mare anul asta, insa cred ca vom incepe 2008 cu o presiune inflationista destul de importanta, din cauza scumpirii titeiului”, a punctat Dochia.

La randul sau, directorul general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza, a declarat ca, in cel mult zece zile, preturile la pompa ale carburantilor vor creste. “Majorarea va fi cel putin in aceeasi proportie cu nivelul scumpirii barilului.

Cresterea preturilor carburantilor poate influenta negativ economia si se vor majora si preturile altor produse si servicii, chiar si climatul investitional va fi afectat, din cauza ca sumele prevazute initial pentru investitii vor scadea”, a aratat Tampiza.

Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat pentru Business Standard ca, in 20-45 de zile, preturile benzinei si motorinei romanesti se vor alinia la cele internationale. “Eu intotdeauna am spus ca pretul tinde sa ajunga spre 100 de dolari pe baril.

Imi mentin aceasta opinie, dar nu pot spune ca, pana la finele anului, barilul de petrol va atinge aceasta valoare”, a comentat Patriciu. Oficialii Petrom, liderul pietei interne de carburanti, au afirmat ca, in circa doua-trei saptamani, este posibila o noua ajustare a preturilor la pompa.

Directorul de aprovizionare si comercializare al Agip Romania, Valentin Sarbu, a admis, la randul sau ca piata romaneasca ar putea fi influentata de scumpirea petrolului pe bursele internationale si ca vor fi majorari de preturi, dar crede ca aceste cresteri sunt conjuncturale si nu de durata. In prezent, carburantii se vand in Romania la preturi medii de un euro pe litru.

Un articol de Simone Dobre

Integral in Business Standard

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro