Sari direct la conținut

Se amână concursurile pentru inspectorii școlari. Ministrul Educației: Vor fi organizate după cele pentru directorii de școli / Concursurile pentru directori, înainte de vacanța de vară sau în octombrie-noiembrie

HotNews.ro
Sorin Cîmpeanu, la HotNews.ro, Foto: Hotnews
Sorin Cîmpeanu, la HotNews.ro, Foto: Hotnews

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi pentru Hotnews.ro că se vor organiza mai întâi concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli, ideal înainte de vacanța de vară, și abia apoi cele pentru ocuparea posturilor de inspectori școlari. Ministrul a precizat că înainte de a se organiza concursurile pentru inspectori trebuie definită clar relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale, despre care spune că este „deficitară”.

Punctul de vedere deja conturat al ministerului este că se organizează mai întâi concursurile pentru directori de școli și abia după aceea, după ce vom avea definit rolul inspectoratelor școlare, după ce vom avea clarificată relația macro management de sistem, mai exact relația între minister, inspectorate, școli și autorități locale vom organiza și concursurile pentru inspectoratele școlare”, a afirmat Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Potrivit ministrului, dacă nu se reușește organizare acestor concursuri pentru cele peste 9700 de posturi de directori și directori adjuncți înainte de vacanța de vară, ele vor fi amânate pentru octombrie-noiembrie, deși mandatele acestora expiră pe data de 5 august.

„Am spus că ne dorim să putem organiza aceste concursuri pentru conducerile școlilor pentru că ele au un rol esențial din toate perspectivele, la care se adaugă și perspectiva potrivit căreia fondurile pe care le educația le va obtine din PNRR, sunt o oportunitate unică pentru sistemul de învățământ din România, este nevoie de un management profesionist al școlilor. Al doilea motiv este că în data de 5 august expiră mandatele tuturor directorilor de școli, care sunt în număr de peste 9700. Dacă vom reusi sa organizam acest concurs înainte de a se intra în vacanța de vară, vom avea anvantajul de a nu fi nevoiti sa trecem printr-o etapă de numire mai mult sau mai puțin arbitrară a directorilor de școli atunci când expiră aceste mandate pe 5 august. Motiv pentru care ne dorim organizarea profesionistă și relevantă a concursurilor pentru ocuparea posturilor de direcotri înainte de vacanța de vară. Dacă totuși având în vedere provocările obiective,majore cu care ne confruntăm în special din perspectiva evoluției epidemiologice nu vom reuși să le organizăm până la vacanța de vară ministerul educației se va concentra pe organizarea lor imediat după începerea anului școlar viitor, adică lunile octombrie-noiembrie”, a precizat acesta.

Cîmpeanu a afirmat că exclude organizarea lor în luna august, care ar trebui rezervată pentru „normalitate”.

„Având în vedere dificultățile cu care s-au confruntat toate cadrele didactice din România, și elevii și studenții, credem că săptămânile din luna august trebuie să fie rezervate pentru lucruri ce țin de normalitate. Lucrăm la un mod de orgnizare a acestor concursuri care trebuie să priviliegieze competența în detrimentul politicului. De asemenea lucrăm la un calendar de organizare a acestor concursuri”, a spus acesta.

De precizat că parlamentarii USR-PLUS au anunțat în februarie că vor să depună un proiect de lege potrivit căruia concursurile de directori să fie organizate de către școală, în loc de inspectorate. Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie a precizat pentru HotNews.ro că sunt organizate dezbateri pe acestă temă, una dintre ele chiar joi, la Senat, urmând ca până la 31 martie proiectul să fie depus.

„Întâi trebuie să definim rolul inspectoratelor, trebuie să definim relația dintre minister, inspectorate, școli și autorități locale, pe care o apreciez ca fiind deficitară. Guvernul prin ministerul educației va susține soluția optimă, pentru a ajuge la soluția optimă dezbaterile sunt binevenite. Apreciez ca fiind binevenită consultarea tocmai pentru a identifica cea mai bună modalitate de a organiza. Ministerul educației va fi reprezentat la ceste dezbateri și vor nota toate propuneri, apoi ministerul le analizează și va veni cu o serie de propuneri, a declarat Cîmpeanu, întrebat dacă susține această propunere de modificare a modului de organizare a concursurilor pentru directori.

„Acest dezbateri au început în cadrul proiectului România Educată. Nu sunt ceva nou. Așteptăm finalizarea lor care cu siguranță se încadrează în acest proiect de țară”, a mai precizat ministrul.

Amintim că ministrul a declarat la începutul anului, într-un interviu pentru HotNews.ro, că forma inițială a Legii educației așa cum fusese realizată în 2011 de ministrul de atunci Daniel Funeriu privind organizarea concursurilor de directori, care să fie realizată de către consiliul de administrație, nu de inspectorat ca în prezent, este una preferabilă.

„Nu știu dacă era o variantă perfectă, nu știu dacă găsim sau nu o variantă plecând de la acea bază, creând o variantă îmbunătățită, dar sigur aceea era o variantă bună și eu declar public: varianta originală de organizare a concursurilor de directori pentru școli, promovată în Legea 1/2011 de către ministrul Daniel Funeriu era o variantă bună, mai bună decât cele care au urmat”, spunea acesta.

Despre desființarea inspectoratelor

În privința ideii pe termen mai lung de desființare a inspectoratelor, așa cum propusese alianța USR-PLUS în campania electorală, ministrul a precizat că trebuie „etape succesive” și este exclusă o astfel de măsură acum.

„Eu sunt convins că lucrurile trebuie făcute în etape succesive, după ce vom reuși să clarificăm relația managementului de sistem, abia atunci vom putea să apreciem termenul în care vom putea să luăm în considerare acest obiectiv. Dacă am desființa la limită mâine ar fi o lovitură decisivă aplicată unui sistem de educație deja aflat în suferință. După ce vom defini rolul, vom avea o imagine mai clar asupra termenului în care inspectoratele vor putea ceda din atributiile lor către școli, care vor avea un management profesionist”, a spus ministrul.

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, membru în comisia de învățământ din Senat, a precizat pentru HotNews.ro că această măsură este un obiectiv pe termen lung, care nu poate fi realizat mai devreme de doi ani de zile, poate chiar 3-4 ani, și pentru care este nevoie de mai multe etape, întrucât trebuie pregătite delegările atribuțiilor inspectoratelor. „Este nevoie de delegarea lor în jos”, către director și consiliul de administrație, a precizat acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro