Sari direct la conținut

Se ascute lupta de „clasă” între Monica Macovei și UDMR

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Interpretarea dată art.1 (g) din Legea Lustrației este confirmată chiar de către Monica Macovei:

„Sigur că ea (Legea lustraţiei – n.r.) a fost făcută de colegii de la UDMR ca o plată pentru criticile pe care le-am adus, cum de altfel au şi spus unor colegi PDL, să mă învăţ minte că sunt într-o coaliţie şi i-am criticat pe acele proiecte de lege prin care vroiau să modifice Codul Penal şi să scoată, de plidă, parlamentarii de la infracţiunea de luare de mită”.. .„Sunt printre cei care aplauda adoptarea Legii lustratiei. Cred ca niciodata nu e prea tarziu pentru asta. Sigur ca era ideal sa o facem la inceputul anilor ’90 si sa scapam de aceasta politica si clasa politica tulbure si in mare parte corupta. Dar e bine si acum. Iar daca pretul adoptarii acestei legi sunt eu, foarte bine”.

Este vorba de art. 1 (g), care introduce printre persoanele lustrabile simpli procurori din epoca comunistă. Explicația autorului amendamentului, Mate Andras Levente („Dupa 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist care a facut politie politica, care a persecutat oameni pana in ’89 sa poata accede in Parlament, sa fie ministri sau să conducă consilii județene, consilii locale”), ar fi valabilă dacă Legea Lustrației ar menționa în text ca lustrabili „procuror comunist care a făcut poliție politica”, ceeace nu este cazul. Menționează doar „procurori”. Adică inclusiv Monica Macovei. Mate Andras Levente minte.

În cazul în care Legea Lustrației va trece și de promulgarea președintelui Băsescu, o va împiedica pe Monica Macovei sa obțină funcții prin numire: ministru, procuror sef de secție, procuror sef la DNA și alte funcții de greutate.

Laszlo Borbely nu este de acord cu afirmațiile Monicăi Macovei:

„Colegii mei au propus amendamente, au spus că nu se poate considera un parlamentar la fel cu un funcţionar public. Nici vorbă ca un parlamentar să nu fie tras răspundere dacă face ceva incompatibil. Doamna Macovei face un rău României prin aceste declaraţii, a agitat la UE aceste probleme, de parcă ar fi o treabă decisă. E foarte grav. Ca să fie mai populară, mai luptătoare în ochii unora, depăşeşte măsura. Ar fi bine dacă ar veni la coaliţie, să îi explicăm cum stau lucrurile, le-am lămuri, pentru că, să nu uităm, doamna Macovei este vicepreşedinte PDL”.

Adică, insinuează oficialul UDMR, Macovei nu poate vorbi de capul ei, fiind vicepreședintă PDL. Iar dacă nu se potolește, să vină la coaliție să-i explicăm (potolim) noi.

Adevărul este că Monica Macovei are tot dreptul să fie supărată, Legea Lustrației a fost votată cu mare veselie inclusiv de colegii săi de partid, de aplicarea Codului Etic al PDL s-a cam ales praful (nici până în prezent nu se știe ce s-a ales de lista demnitarilor numiți de PDL care urmau să-și piardă funcțiile din motive de integritate). Dacă propunerile PDL de candidați pentru alegerile locale îi vor include pe actuali primari trimiși în judecată, precum Falcă și Poteraș, e clar. PDL s-a întors la teoria susținută și de președintele Băsescu: până la judecata de „apoi”, adică până la condamnarea definitivă și irevocabilă, toți politicienii beneficiază de prezumția de nevinăvăție, adică sunt curați ca lacrima. Pot sta liniștiți, încă vreo 5-10 ani, cu mâinile înfipte până la cot în borcanele cu mierea bugetară. Dar să nu vină Monica Macovei șef la DNA, înlocuindu-l pe Daniel Morar.

Iată ce declara Monica Macovei la Conferința Noii Republici din 3 martie:

„Există o încercare permanentă a clasei politice, atunci când este vizată, să modifice legea acelei instituții sau să desființeze acea instituție. Cum s-a întâmplat și cu CNSAS-ul. Aceasta e marea problemă. Iar soluția reală este reformarea clasei politice. ” Sau:

La noi corupția este mai mult decât un incident…La noi corupția stă pe masă cu decizia…asta este grav”.

Nu reformarea actualei clase politice, ci reinventarea ei, de la firul ierbii. Ar fi și greu să revii din „centura” politicii, să chemi preotul să-ți sfințească sediul, să-ți schimbi sigla, coafura, culoarea, iar a doua zi să te declari fecioară neprihănită. Că doar nu suntem o nație de proști.

Să ne înțelegem. PDL a făcut pași importanți în direcția modernizării României. Dar niciun pas în direcția separării structurilor sale de banul public. Din care s-au adăpat și se adapă în continuare, cu nerușinare, primari, secretari de stat, înalți funcționari din administrația centrală. N-o spun eu, o spune DNA și justiția care, de exemplu, menține starea de arest a lui Sorin Apostu după multe termene în care acesta a contestat starea de arest. Ba i-a mai deschis încă un nou proces de corupție, disjuns din primul.

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro