Sari direct la conținut

Se intoarce vantul? (de Rodica Culcer)

Evenimentul Zilei

Departe de a fi o „schimbare la fata“, cum pripit a fost catalogata, evolutia presedintelui Basescu pe scena publica din data de 24 septembrie are toate sansele sa fi marcat o schimbare de curs in confruntarea politica din Romania.

Si aceasta nu atat pentru ca presedintele a jucat „la off-side“, tinand un discurs de substanta, care a depasit asteptarile adversarilor lui politici si capacitatea lor de analiza si i-a fortat sa repete penibil invectivele invatate dinainte, cat pentru faptul ca s-a dovedit singurul politician de substanta de pe scena politica romaneasca, prin comparatie cu adversarii sai.

Astfel, subtirimea de carton a echipei guvernamentale a reiesit mai jenanta ca oricand dupa ce presedintele a spus ceea ce toti romanii din afara clasei politice vad si stiu, si anume ca Romania nu-si valorifica potentialul economic si social pentru ca este guvernata prost si iresponsabil de oameni preocupati de bunastarea lor si a prietenilor lor, in dispretul interesului public. Cifrele umflate ale unei cresteri economice bazate pe speculatii imobiliare nu pot ascunde esecul absorbtiei fondurilor europene, starea deplorabila a infrastructurii, regresul din sistemul de invatamant, precaritatea sistemului sanitar si incapacitatea fortelor de ordine de a tine sub control proliferarea clanurilor interlope cu conexiuni inalte. Mituirea pensionarilor nu va duce la cresterea nivelului de trai, pentru ca surplusul de bani va fi rapid inghitit de spirala preturilor; iar romanii – de la femei de serviciu pana la medici – vor continua sa plece la munca in Europa atata vreme cat acolo au perspective reale de evolutie financiara si profesionala.

Incet-incet, tara se duce de rapa sub obladuirea guvernului Tariceanu. Elementul distinctiv al dezastrului este faptul ca sabotarea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei de catre guvern si parlament are loc sub un premier care se pretinde liberal. Or, liberalismul ar trebui sa asigure tocmai domnia legii si respectarea relatiilor contractuale in economie si societate, ceea ce guvernul Tariceanu nu a facut nici in activitatea proprie, daca ne amintim de ordonantele ilegale pe care Monica Macovei refuza sa le avizeze, dar le-a avizat ulterior Tudor Chiuariu. Dispretul fata de lege si coruptia aferenta s-au propagat de sus in jos, facand imposibila dezvoltarea unui mediu de afaceri sanatos si a unei culturi antreprenoriale solide. Cele cateva multinationale si cele cateva societati cotate la Bursa si popularizate la televiziunile de nisa nu sunt reprezentative pentru economia nationala. Starea reala a acesteia din urma trebuie cautata dincolo de cele cateva orase mai dinamice, in comunele si orasele mici unde circula inca vechile Dacii ruginite si poluante.

Poate pentru ca stie sa spuna adevarul despre starea Romaniei reale, presedintele conduce in continuare in toate sondajele de opinie, atat la capitolul „incredere“, cat si in clasamentul inten- tiilor de vot, in ciuda eforturilor concertate ale trusturilor media ostile (adica toate). Patronii acestor trusturi ar putea sa se intrebe daca mai merita sa investeasca atatia bani in regizarea unor coruri de injuraturi proferate la adresa presedintelui de oameni politici care pozeaza in analisti si de analisti care fac treaba politicienilor. Nu toti romanii pot fi prostiti tot timpul cu televizorul, iar dincolo de pensionarii nevoiasi care stau cu mana intinsa dupa pachete mai exista si populatia activa, care nu se regaseste in rapoartele optimiste ale guvernului. Lor li s-a adresat discursul din 24 septembrie, care a marcat de fapt reangajarea presedintelui in lupta politica.

Evenimentul Zilei

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro