Seara japoneza dedicata lui Yasushi Inoue la Libraria Humanitas de la Cismigiu
Miercuri, 24 aprilie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) o nouă seară japoneză dedicată de această dată scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei Puşca de vânătoare în colecţia „Raftul Denisei”, colecţie coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction. Invitaţi la dezbatere sunt: Angela Hondru, cunoscut niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. Moderatorul întâlnirii este Raluca Popescu, redactor-şef al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o prezentare de chimonouri susţinută de Laura Karaman, designer vestimentar – atelierul Tenshin.
Opera lui Yasushi Inoue cuprinde peste patruzeci de romane, optzeci de nuvele, un mare număr de proze scurte, mai multe volume de poezii, eseuri şi însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică şi critică literară. S-a impus ca prozator abia la vârsta de patruzeci şi doi de ani cu impresionantele nuvele Pusca de vânătoare şi Lupta de tauri.
Tradusă pentru prima dată din japoneză de Angela Hondru, Puşca de vânătoare reprezintă o proză poetică devenită clasică, de o intensitate emoţională extremă, în care însingurarea orientală nu poate fi atinsă nici de iubire şi nici de moarte.
„O proză delicată ca o petală de cireş, o operã fantomatică ce alunecă deasupra aparenţelor lucrurilor pentru a le pătrunde mai bine misterul: Yasushi Inoue este scriitorul cel mai limpede şi enigmatic al literaturii secolului XX.“ – scrie Lire, in timp ce Der Spiegel il caracterizeaza pe Inoue ca „un maestru al conciziei.“
În cadrul serii japoneze vor fi prezentate urmatoarele chimonouri: chimono din matase, stil Iromuji, folosit in general la ceremonia ceaiului; chimono mon-tsuki, stil formal de kimono ce are mon – insemnele familiei – imprimat pe spate in zona cefei; chimono de nunta vechi de peste 100 de ani, cusut cu fir de aur; chimono in stil houmongi, pictat manual şi yukata, imbracaminte neoficiala din Japonia.
Laura Karaman este licenţiată în designer vestimentar în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, specialitatea Modă. Preocupată de cultura şi tradiţia japoneză, a creat împreună cu Cristiana Buzila, conceptul vestimentar al brandului Tenshin.