Sari direct la conținut

Seara japoneza dedicata romanului "Sunetul muntelui" la Libraria Humanitas de la Cismigiu

HotNews.ro
Seara japoneza dedicata romanului "Sunetul muntelui", Foto: Librariile Humanitas
Seara japoneza dedicata romanului "Sunetul muntelui", Foto: Librariile Humanitas

Miercuri, 5 octombrie, ora 19.00 Editura Humanitas Fiction reia serile de literatură, cultură şi civilizaţie japoneză în librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) cu o întâlnire dedicată romanului Sunetul muntelui de Yasunari Kawabata.

La eveniment vor vorbi doamna Mayo Nishiike, noul ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în Romania, Angelo Mitchievici, critic literar şi Marina Constantinescu, filolog şi critic de teatru. În partea a doua a evenimentului, plecând una din temele romanului, vom discuta despre fascinantele grădini japoneze. Prezentarea va fi realizată de doamna Maria Bostenaru Dan, cercetător ştiinţific şi profesor în cadrul Departamentului de Proiectare Urbană şi Peisajistică a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

„Sunetul muntelui este un roman perfect, limpede scris, precis, impregnat de un erotism subtil, care are exactitatea poeziei tradiţionale japoneze şi în care nimic nu este inutil şi nimic nu este definitiv.“ (El Cultural)

Puţine romane redau criza bătrâneţii atât de expresiv ca Sunetul muntelui. În portretul pe care i-l face unui om de afaceri trecut de şaizeci de ani, Yasunari Kawabata cartografiază, pe de o parte, diminuarea treptată a dorinţei acestuia de a trăi, surprinzând, pe de altă parte, zvâcnetul pasiunii care îi iluminează apropierea sfârşitului. Fără putere în faţa degradării vieţii familiale şi a propriei fiinţe, Shingo se simte din ce în ce mai legat de tânăra lui noră, Kikuko. Splendorile fugitive ale naturii şi erotismul ambiguu al lui Kikuko îi oferă consolare, dar viaţa lui interioară e un freamăt continuu de intuiţii dureroase despre sine şi despre cei dragi. La adăpostul unei vieţi cotidiene marcate încă de tradiţie, fiecare dintre protagonişti îşi trăieşte solitar drama şi se împotriveşte zbuciumului iubirii şi al morţii.

Yasunari Kawabata a fost primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel pentru literatură, în 1968, motivaţia juriului fiind: „pentru măiestria lui literară, care exprimă cu mare sensibilitate esenţa spiritului japonez”. Sunetul muntelui este al unsprezecelea titlu al scriitorului japonez publicat în colecţia Raftul Denisei la editura Humanitas Fiction după Maestrul de go (2007,2014), Dansatoarea din Izu (2009), Vechiul oraş imperial (2009), Lacul (2012), Valsul florilor (2013), Frumuseţe şi întristare (2013), Frumoasele adormite (2014), Păpădiile (2015), O mie de cocori (2015), Ţara zăpezilor (2015).

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane. Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări pe eventbook.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro