Sari direct la conținut

Sebastian Bodu vrea ca ANAF sa ofere consultanta financiara firmelor private

HotNews.ro

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Financiara (ANAF) vrea sa creeze in cadul institutiei un departament care sa se ocupe de evaluarea fiscala a firmelor private. Sebastian Bodu crede ca astfel s-ar obtine mai multi bani la bugetul de stat. In schimb, analistul economic George Vulcanescu considera ca o astfel de propunere este si riscanta.

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a propus miercuri, la comisia de Buget-Finante a Senatului, un amendament la Codul de Procedura Fiscala conform caruia in cadrul ANAF sa se organizeze un departament special care sa se ocupe de consultanta finaciara contra cost pentru firmele private.

„Noi sustinem inititiva ca Administratia Financiara sa incaseze niste taxe, la fel cum face Consiliul Concurentei sau CNVM, pentru prestarea unor astfel de servicii care sunt foarte complicate, complexe, presupun un mare grad de profesionalism, presupun traininguri afara. Fiind un serviciu atat de greu, inseamna ca si expertii trebuie platiti pe masura”, a declarat Sebastian Bodu.

Presedintele Comisiei Buget- Finante, Varujan Vosganian a explicat, la randul sau, in ce consta acest amendament propus de presedintele ANAF. „In cazul consultantei financiare e vorba despre o procedura foarte complicata si care necesita multa competenta, o raspundere mare si care are in vedere plata in avans a unor impozite datorate statului, in sensul stabilirii in avans a deductibilitatilor.

O firma foarte mare, cum ar fi Sidex-ul, pentru a-i calcula deductibilitatile este nevoie de un control foarte riguros si atunci, in functie de realizarile ultimilor ani si de strategia ulterioara, se stabileste un plafon de operatiuni supuse deductibilitatii si pe baza lui se calculeaza impozitarea.”

Pe de alta parte, initiatorul propunerii sustine ca prin efectuarea unor astfel de servicii pentru firmele private se pot incasa foarte multi bani la bugetul institutiei.

„Un consultant care lucreaza la o firma independenta, privata, este platit in medie cu 3000 de euro, iar firma respectiva de consultanta care pregateste dosarul ia, din cate stiu eu, onorarii de la 100 de mii de euro in sus. Daca am presta astfel de servicii pentru firme private onorariul obtinut ar intra in bugetul ANAF”, a explicat Bodu.

In cazul in care amenadmentul va fi pus in aplicare, ANAF-ul trebuie sa suplimenteze numarul de angajati si totodata sa acorde acestora indemniztii consistente.

„Ne-am propus sa atragem in acest compartiment persoane care lucreaza in mediul privat si sunt foarte bine platite. Sa aiba un salariu ceva mai mare decat ceilalti, bineinteles ei vor primi stimulente in conditiile actualei legi, dar acel fond de stimulente sa se mareasca prin incasarea de catre ANAF a acestor sume.” a spus Sebastian Bodu.

Presedintele Comisiei Buget-Finate este sceptic in ceea ce priveste acest amendament. Voganian sustine ca se vor crea discriminari la nivelul salarizarii functionarilor publici iar alte ministere vor ridica pretentii in aceste sens. Totodata acesta a declarat ca se va consulta cu ministrul Finantelor in aceasta problema.

„S-ar putea sa fie un moment care sa revolutioneze administratia. Ideea este sa creezi un sistem de taxare pe anumite operatiuni complicate, ca din acele taxe sa platesti anumiti functionari mai mult.

Nu am nimic impotriva, numai ca se vor crea discriminari, s-ar putea sa existe presiune ca si alte ministere sa descopere astfel de operatiuni complicate si nu stim – o data inceputa – unde s-ar putea opri aceasta tema”, a declarat Vosganian.

Contact de catre Hotnews.ro, analistul economic George Vulcanescu sustine ca initiativa presedintelui ANAF este o moneda cu doua fete. In opinia lui Vulcanescu exista avantajul ca viteza de reactie a statului in colectare taxelor de impozitare de la firmele mari ar putea creste odata cu consultanta oferita de catre ANAF contra cost.

Pe de alta parte, exista un revers al monedei, in sensul ca acest departament de consultanta ar putea ajunge in colaps. Vulcanescu crede ca putine firme private ar accepta o consultanta finaciara din partea statului.

„Exista posibilitatea ca optiunea companiilor mari sa nu incline in favoarea consultantilor financiari ai ANAF-ului din diverse motive, unul dintre acestea ar fi anumite”nereguli” pe care aceste firme private prefera sa le tina in umbra. Atunci ANAF-ul, din lipsa oarecum de oferte, ar putea plati degeaba acei consultanti finaciari si astfel ar iesi cu profit zero”

Amendamentul de modificare a ordonantei 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala urmeaza sa fie dezbatut in cadrul comisiei de la Senat. Varujan Vosganian a declarat ca va da curs acestui amendament numai daca „ministrul Finantelor confirma ca este o actiune incuvintata de Guvern”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro