Sebastian Ghita si George Maior critica judecatorii Curtii Constitutionale pentru ca au respins legea Big Brother si legea cartelelor prepay
Doua legi sustinute de comunitatea de informatii – cea privind retinerea datelor, cunoscuta drept legea „Big Brother”, si cea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay – au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei. Fata de decizia CCR in cazul legii „Big Brother” si-au exprimat dezaprobarea atat seful SRI George Maior, cat si sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Mai mult, Maior si-a exprimat mirarea ca „oameni care au activat in domeniul aplicarii legii, ca Daniel Morar (fost sef al DNA, in prezent judecator la CCR)” nu pot privi lucrurile din aceeasi perspectiva. Deciziile Curtii au fost criticate si de deputatul PSD Sebastian Ghita, membru al comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, care a afirmat ca acestea reprezinta „o greseala uriasa fata de interesele Romaniei” si s-a declarat totodata convins ca judecatorii CCR „nu prea au inteles bine despre ce este vorba”.
In 8 iulie, judecatorii Curtii Constitutionale au decis, in unanimitate, ca Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca „Legea Big Brother”, este neconstitutionala. In motivarea deciziei, publicata pe 3 septembrie, Curtea stabileste totodata ca organele judiciare si cele cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu mai au acces si nu mai pot utiliza datele obtinute si stocate in baza legii „Big Brother”, pana la adoptarea de catre Parlament a unui nou act normativ privind retinerea datelor.
Joia trecuta, intr-o emisiune la TVR 1, directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat ca, prin decizia CCR referitoare la legea privind retinerea datelor, s-a creat „o vulnerabilitate majora” data de „un vacuum juridic total” in ceea ce priveste securitatea nationala, Romania fiind acum „printre cele mai vulnerabile state din Uniunea Europeana” din punctul de vedere al mijloacelor legale. Totodata, el a sustinut ca nu exista opozitie intre conceptul de drept al omului si cel de securitate individuala si nationala.
„Nu este nicio opozitie intre conceptul de drepturile omului si securitatea individuala sau nationala. Dimpotriva, eu cred ca cel mai important drept al omului este dreptul la viata. Ma mir ca oameni care au activat in domeniul aplicarii legii, ca domnul Morar (Daniel Morar, fost sef al DNA – n.r.), de exemplu, care este in Curtea Constitutionala, (…) nu poate privi lucrurile si din aceasta perspectiva”, a afirmat seful SRI, citat de Agerpres.
Maior a mai declarat ca vom intra probabil in anul 2015 fara ca o noua lege privind retinerea datelor sa fie adoptata, acesta subliniind existenta unui fundal „destul de intens” de campanie electorala.
„Asteptam o noua lege. Asa cum a spus si Curtea, in 45 de zile ar trebui sa fie elaborata, dar ma intreb retoric daca pe un fundal oricum destul de intens deja de campanie electorala, Parlamentul va aborda probleme de securitate nationala. Deci, hai sa fim seriosi, nu o va face. Vom intra probabil in 2015 fara aceasta lege. Poate Guvernul s-ar gandi la nivelul unei ordonante de urgenta, dar ma indoiesc si de acest lucru, sa regleze, cel putin pe aceste domenii, ale securitatii nationale, aceasta chestiune, fapt care ne obliga la folosirea altor mijloace mult mai costisitoare si cu o eficienta mai scazuta pentru a ne indeplini misiunea importanta pentru securitatea nationala”, a spus el.
Anterior, si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si-a exprimat dezaprobarea fata de decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii „Big Brother” si a remarcat ca exista deja probleme in investigarea faptelor de coruptie.
„Intr-adevar, ultimele decizii care au fost pronuntate in materia problematicii retentiei datelor pot crea si creeaza deja probleme deja destul de mari in investigarea faptelor de coruptie. Sigur ca sunt decizii pe care trebuie sa le respectam cu totii, ele sunt in vigoare. (…) Ma refer la decizia CRR, care, as putea spune, pe langa o motivare extrem de ampla, a facut si o premiera in a mentiona modul in care procurorii si judecatorii trebuie sa analizeze probleme intr-un dosar penal, ceea ce pentru noi constituie o premiera. Cred ca este important ca un nou proiect de lege sa fie adoptat”, a afirmat procurorul sef al DNA.
In opinia sa, informatiile nu trebuie folosite doar in scop comercial, ci si in procesul penal. „Este o problema deosebita in investigarea cazurilor de coruptie din trecut, pentru ca pentru cazurilor care sunt in curs si din viitor sigur ca vom aplica decizia si dispozitiile legale care ne permit acest lucru. Insa avand in vedere si functia pe care am detinut-o anterior de procuror general si faptul ca sase ani de zile am condus Ministerul Public, din perspectiva mea aceasta decizie va crea probleme mult mai grave si mult mai importate nu doar in domeniul coruptiei, ci in special in domeniul cyber crime, unde de foarte multe ori dovedirea acestor infractiuni se face pe baza unor informatii trecute. Criminalitatea informatica este, de asemenea, o componenta extrem de importanta atunci cand vorbim de securitatea si siguranta unui stat”, a argumentat Kovesi.
„Cred ca este un moment in care toate institutiile sa se aseze la aceeasi masa iar proiectul legislativ care va fi elaborat sa indeplineasca exigentele si cerintele Curtii Europene de Justitie”, a completat Kovesi.
La randul sau, deputatul PSD Sebastian Ghita, membru in comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, a criticat totodata si decizia recenta a CCR referitoare la legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, care a fost declarata neconstitutionla, afirmand ca reprezinta „o greseala uriasa fata de interesele Romaniei”, ce pericliteaza siguranta cetatenilor.
Marti, Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind identificarea celor care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi este neconstitutionala, judecatorii CCR admitand o sesizare a Avocatului Poporului in acest sens.
Intr-o interventie la Romania TV, postul de televiziune pe care il controleaza, Sebastian Ghita a afirmat ca „Parlamentul trebuie rapid sa gaseasca o formula pentru a aseza lucrurile acestea pe fagasul normal. Adica, de urgenta, Romania sa reuseasca sa aiba o lege care sa permita abordarea acestor tipuri de amenintari. Am vorbit acum un an despre retelele de crima organizata, cele de trafic de copii, cele de trafic de femei, cele de vanzari de droguri, si astazi vedem ca tocmai Curtea Constitutionala, niste oameni care in mod normal sunt responsabili si inteleg bine ce se intampla, a venit cu doua decizii, nu doar una. Sunt doua decizii surprinzatoare care efectiv au amputat capacitatea Romaniei de a reusi sa faca fata acestor tipuri de amenintari (…) ceea ce a facut Curtea Constitutionala, nu stiu cine a fost judecatorul raportor si nu stiu de ce a facut o astfel de recomandare si cum s-a luat o astfel de decizie, dar pare ceva de neinteles. Si de aceea Guvernul si Parlamentul trebuie totusi sa-si asume mai puternic rolul institutional si poate prin comunicare mai buna cu judecatorii Curtii, poate cu explicatii mai serioase ajungem sa repunem lucrurile la locul lor. Astazi, Romania are o problema foarte mare. Nu vreau sa invinovatesc o institutie importanta cum e Curtea Constitutionala, dar sunt convins ca nu prea au inteles bine despre ce este vorba”.
„Legea a fost implementata. Guvernul si Parlamentul si-au facut datoria. Este de neexplicat decizia Curtii Constitutionale, n-o vad decat ca pe o lipsa de comunicare intre institutii. Repet, cred, este o chestiune extrem de tehnica, si cred ca de data aceasta, acei oameni n-au fost atenti si nu s-au uitat cu atentie la interesele Romaniei. Nu pot sa suspectez pe cineva ca a facut ceva contra intereselor Romaniei. In primul rand, decizia Curtii a facut un numar de legi inaplicabile, procesul legislativ stiti bine ca dureaza, inseamna dezbateri, inseamna vot in comisii, inseamna vot in Parlament, e o intreaga procedura, nu poti peste noapte sa vii cu o lege si de aceea si cei de la DIICOT, si cei de la DNA, si cei de la SRI, toate institutiile, atat cele de aplicare a legii cat si cele care au atributii in domeniul terorismului, toate au emis puncte de vedere prin care – pot sa spun chiar ca au condamnat aceasta decizie a Curtii Constitutionale”, a mai afirmat Ghita, potrivit declaratiilor redate de Sorina Matei pe blogul sau.