Sebastian Popescu contestă decizia CCR de a-i respinge cererea de anulare a primului tur al alegerilor: „Cererea a fost depusă în termen” / „Știm să numărăm până la 3?”
Sebastian Popescu, preşedintele și candidatul Partidului Noua Românie la prezidențiale, a depus, joi, la Curtea Constituţională a României, o contestaţie în anulare, după decizia judecătorilor Curţii de a-i respinge contestaţia sa, cu privire la anularea rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, ca fiind tardivă, relatează News.ro.
Sebastian Popescu, care a cerut anularea primului tur al alegerilor prezidențiale acuzând fraudarea legii de către contracandidatul său Călin Georgescu, spune că respingerea cererii sale de către CCR ca fiind tardivă este o „mega-măgărie”, pentru că s-a încadrat în termenul de trei zile de la momentul încheierii votării.
„Cererea a fost depusă în termen. Articolul 52 alineatul 2 din Legea 370 pe 2004 spune clar că cererea de anulare se depune la Curta Constituţională înscris în cel mult 3 (trei) zile de la încheierea votării. Păi ştim să numărăm până la 3 sau nu ştim să numărăm până la 3? Cele trei zile se împlineau abia aseară (n. red. miercuri, 27 noiembrie, la ora 21.00, dar, potrivit jurisprudenţei, termenul limită se închide la 12 noaptea în ultima zi a acelei ultime zile. Este strigător la cer ca CCR să ia o asemenea decizie, pentru că eu, neavând cale de atac, nu pot să contest absolut nimic decât public”, a declarat Popescu pentru News.ro.
„Este de-a dreptul strigător la cer ce se poate întâmpla! CCR a găsit soluţia asta mincinoasă, aberantă, au găsit acest tertip ca să nu se pronunţe nici pentru admitere, nici pentru respingere, pentru că nu aveau suficiente motive să o respingă şi cum să o motiveze. Atunci au zis; ia să nu mai intrăm pe fondul cererii, o respingem ca fiind tardivă. Tardivă în mintea lor! Iertaţi-mă! Nu ai cum să fii atât de…”, a mai declarat Sebastian Popescu.
Ce prevede legislația
Potrivit articolului 52, alin. 2 din Legea 370/2004 republicată, „cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază”, potrivit News.ro.
În anexa la Hotărârea nr. 1.061 din 28 august 2024 privind Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024, la poziţia nr. 103 referitoare la contestaţii apare menţiunea „în termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de: 26 noiembrie 2024, ora 24.00, după care se face trimitere la articolul mai sus menţionat din Legea 370.
Ce a vizat contestația lui Sebastian Constantin Popescu și ce a decis CCR
Joi, Curtea Constituțională a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024)”.
Contestația lui Sebastian Constantin Popescu, care a acuzat fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, a fost respinsă de CCR.
În ceea ce privește contestația făcută de Cristian Vasile Terheș care o viza pe Elena Lasconi, CCR a hotărât renumărarea tuturor buletinelor de vot.
Propriu-zis, Terheș a cerut anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei.
Terheş a susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.
Cine este Sebastian Constantin Popescu
Sebastian Constantin Popescu s-a clasat pe locul 12 după primul tur al alegerilor prezidențiale, obținând 14.683 de voturi. Sebastian Popescu a candidant din partea Partidului Noua Românie (PNR), pe care l-a fondat în 2015 și din partea căruia a candidat și la alegerile prezidențiale din 2019.
El este administratorul ExclusiveNews, iar anterior a lucrat la un petshop, la o farmacie veterinară și este jurnalist la ExclusiveNews. A absolvit medicina veterinară.
În 2019, Sebastian Popescu spunea că prioritatea sa ca președinte al României ar fi fost unirea cu Republica Moldova și recuperarea tezaurului de la ruși, potrivit Stirile ProTV.
Potrivit Adevărul, la candidatura din 2019 Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul General după ce a descoperit că un număr semnificativ de semnături prezentate de Popescu aveau „elemente de similitudine evidentă”, sugerând o posibilă fraudă în procesul de colectare a acestora.