Sef Clinica Oncologie: E inuman ca legea sa interzica salvarilor sa duca acasa bolnavi in faza terminala
Seful Clinicii de Oncologie Craiova spune ca e inuman ca o lege sa interzica ambulantelor sa duca bolnavii de cancer in faza terminala de la spital acasa, el confruntandu-se cu cazul unei femei care nu mai poate fi salvata si careia i-a fost refuzat transportul acasa la Constanta, invocandu-se legea, relateaza Mediafax.
O femeie in varsta de 41 de ani a fost adusa duminica, cu ambulanta, de la Constanta la Spitalul de Urgenta din Craiova, pentru a fi tratata de medicul Florinel Badulescu, sef al Clinicii de Oncologie.
Starea femeii s-a inrautatit insa, astfel ca medicii au anuntat familia ca nu se mai poate face nimic pentru a o salva. In aceste conditii, familia a cerut ca pacienta sa fie externata pentru a-si petrece ultimele zile acasa.
„Se pare ca este o recidiva de la o operatie din 2007. Era ultima noastra sansa la Craiova, domnul profesor era ultimul care ne putea ajuta…trebuia incercat”, a spus Viorica Bercea, sora pacientei.
Familia pacientei a solicitat o salvare de la Serviciul de Ambulanta Dolj pentru a o transporta pe femeie la Constanta, in conditiile in care aceasta are nevoie de perfuzii, insa i s-a refuzat acest lucru, fiind invocata legea.
Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Dolj spun ca, potrivit legii, nicio ambulanta nu transporta pacientii acasa, la externare, acest lucru fiind posibil doar in cazul unui transfer catre un spital de grad superior.
„Pacienta nu era un caz de urgenta. Legea nu ne permite ca noi sa o transportam acasa. Si chiar daca o duceam la spitalul din Constanta riscam sa nu fie primita la urgenta si bateam 500 de kilometri degeaba pana acolo”, a spus Iulia Stanculescu, directorul medical al Serviciului de Ambulanta Dolj.
In cele din urma, seful Clinicii de Oncologie Craiova, Florinel Badulescu, a gasit o ambulanta de la o firma privata, care, contra sumei de 1.500 de lei, o va transporta pe femeie acasa.
Medicul spune insa ca este „inuman” ca o lege sa interzica ambulantelor de stat sa transporte bolnavii de cancer in faza terminala de la spital acasa.
„Am apelat la o ambulanta privata, care nu este inregistrata la Casa de Asigurari, deci nu putem primi decont pentru a o putea transporta pe femeia de 41 de ani la Constanta. Mi-au promis ca daca platim transferul, ei il fac. Ne-au redus de la 2.000 de lei la 1.500 de lei. Dar familia nu are bani, asa ca ei vor plati 500 de lei si eu 1.000 de lei, pentru ca nu pot sa ma incarc pe constiinta cu un om mort, in contextual actualei legislatii romanesti. Nu vreau acesti bani inapoi, dar este inuman ca o lege sa interzica salvarilor de la stat sa duca bolnavii de cancer nedeplasabili la domiciliul lor. Ce ne-a ramas doctorilor oncologi? Sa refuzam din start cazurile grave!”, a declarat Florinel Badulescu.
Seful Clinicii de Oncologie mai spune ca este cel de-al doilea caz de acest fel cu care se confrunta de la inceputul anului. In urma cu doua luni, un pacient din Ardeal a fost transportat acasa cu masina rudelor, acestea fiind instruite de medici cum sa il ingrijeasca pe drum, intrucat barbatul avea nevoie de perfuzii.