Sari direct la conținut

Șeful CNCD despre sesizarea în cazul Gheboasă: Este o plângere cu un obiect interesant juridic, care comportă foarte multe aspecte dificile de analiză

HotNews.ro
Csaba Asztalos, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Csaba Asztalos, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cazul Gheboasă ajunge la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care a fost sesizat de Jandarmerie după concertul de la Untold.

„O să facem procedura de citare atât a artiștilor cât și a organizatorului. O să solicităm date de la Jandarmerie și o să analizăm limita libertății de exprimare, libertatea de creație care face parte din libertatea de exprimare, raportat la dreptul la demnitate umană, raportat la intrezicerea incitării la ură. Este o plângere cu un obiect interesant juridic, care comportă foarte multe aspecte dificile de analiză”, a declarat, pentru HotNews.ro, șeful CNCD, Csaba Asztalos.

El a precizat că nu este prima dată când CNCD a fost sesizat în legătură cu textele unor melodii sau cu privire la anumite videoclipuri, cum a fost și cazul lui Dani Mocanu, dosar declinat către organele de cercetare penală și care s-a finalizat cu o condamnare.

„Vom vedea care va fi decizia noastră astfel încât să protejăm libertatea de exprimare, dar și demnitatea persoanei. Cele două sunt complementare. Libertatea de exprimare nu există fără demnitatea persoanei și invers. Vom vedea încotro va înclina balanța”, a spus Asztalos.

Șeful CNCD spune că a urmărit dezbaterea publică după prestațiile lui Gheboasă de la Untold și Electric Castle, precizând că este foarte bine ca aceasta există și este purtată cu argumente pro și contra.

Însă nu întotdeauna este suficientă dezbaterea publică, în unele cazuri fiind nevoie de o intervenție a instituțiilor statului. În analiză, trebuie reținut mesajul, ce grup a fost vizat de acesta, intenția celui care emis mesajul și, de asemenea, importantă este calitatea acestuia, dacă este formator de opinie, a precizat el.

„Avem mai multe spețe. De exemplul, Neversea cu interviul dat de George Buhnici, au fost ziare catalogate ca extremiste, care au publicat texte de acum 100 de ani fără a le pune în context, acolo sunt relevante elementele de context și influența pe care o are o publicație în 2023. De asemenea, în cazul Lavric care a publicat o carte unde erau atacuri la adresa femeilor, aceste idei prezentate dintr-o altă calitate, prezentate în diferite interviuri, Colegiul le-a calificat ca acte de incitare la ură și discriminare. Analizăm de la caz la caz. Nu ne bucurăm că avem astfel de cazuri”, a mai spus șeful CNCD.

Csaba Asztalos a mai spus că textele reclamate vor fi interpretate raportat la realitățile care există, precum consumul de droguri, violența domestică sau rasismul împotriva romilor.

De asemenea, el a precizat că în cazul Gheboasă trebuie văzut exact pentru ce a fost sancționat de Jandarmerie și dacă acest lucru nu interferează cu prevederile Ordonanței 137/2000 deoarece nimeni nu poate fi sancționat de două ori pentru aceeași faptă.

Jandarmeria l-a amendat pe Gheboasă cu 1.000 de lei

​Jandarmeria Cluj a anunțat că, după apariţia controverselor legate de concertul susţinut de trapperul Gabriel Gavriş, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, s-a autosesizat şi l-a amendat pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora. De asemenea, în urma spectacolului susţinut la festivalul Untold a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„În data de 6 august a.c., ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la concertul susţinut de trapperul Gheboasă, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare şi rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat şi a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-a avut la dispoziţie. În urma analizării informaţiilor şi verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancţiune contravenţională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru «proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora»”, anunţă, marţi, Jandarmeria Cluj.

Instituţia precizează că, în urma spectacolului, a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ”pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor şi expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”.

Piesa care a provocat controverse în spaţiul public este numită „Ţiganca”, iar versurile sunt vulgare şi jignitoare la adresa femeilor. Piesa a fost cerută de public, spectatorii cântând versurile împreună cu interpretul. (news.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro