Sari direct la conținut

„Semnarea contractului educațional nu afectează exercitarea drepturilor părintești!”. Ministerul Educației dezminte un fake news rostogolit la TV

„Semnarea contractului educațional nu afectează exercitarea drepturilor părintești!”. Ministerul Educației dezminte un fake news rostogolit la TV
Captură Realitatea Plus

Părinții care semnează contractele educaționale cu școala pentru copiii lor nu renunță la dreptul de tutelă al elevilor, precizează Ministerul Educației, într-o reacție după ce această informație a apărut la postul de televiziune Realitatea Plus și apoi pe rețelele sociale.

„Doamna Ligia Deca, astăzi v-a luat valul și ați făcut două afirmații? Prima: pe perioada contractului educațional autoritatea tutelară asupra elevului nu mai aparține părinților. Doamna Ligia Deca, ați afirmat asta sau nu?”, a întrebat luni, în timpul unei emisiuni la Realitatea Plus, Horațiu Rădulescu, care este prezentat de televiziune drept jurnalist și psiholog. 

După difuzarea emisiunii, informația conform căreia ministra Ligia Deca ar fi spus că părinții renunță la drepturile lor asupra copiilor odată cu semnarea contractului educațional s-a răspândit în online.

Marți, 10 septembrie, aceleași informații au fost răspândite chiar și pe grupul de Facebook al Federației Naționale a Părinților (FNP)-Edupart, scrie Edupedu.ro

„Afirmația nu îi aparține ministrului Educației”

Într-o reacție transmisă miercuri, Ministerul Educației dezminte informațiile, pe care le marchează cu avertismentul „Atenție, Informație falsă

„Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești. Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale”, precizează Ministerul Educației. 

Instituția explică că, așa cum prevede regulamentul de organizare și funcționare al școlilor (ROFUIP), părinții trebuie să semneze un contract educațional cu școala, în care sunt trecute drepturile și obligațiile fiecărei părți. 

„Prin hotărâre a consiliului de administrație (n. red.: forul de conducere din fiecare școală), la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți”, mai transmite Ministerul Educației. 

Noul regulament de organizare și funcționare al școlilor a fost publicat în Monitorul Oficial în luna august, în contextul intrării în vigoare, în septembrie 2023, a noii legi a educației. 

Contractul educațional se semnează cu școala la începutul unui ciclu de învățământ: la intrarea în clasa 0, a V-a și a IX-a. Părinții sau directorii care refuză semnarea contractului riscă amenzi între 1.000 și 5.000 de lei, conform regulamentului. 

INTERVIURILE HotNews.ro