Sari direct la conținut

Senatorii americani îi cer lui Biden să împărtășeacă „dovezile avute” Curții Penale Internaționale

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Senatorii americani democrați și republicani au îndemnat vineri administrația Biden să împărtășească informații cu Curtea Penală Internațională care ar putea fi de ajutor în urmărirea acuzațiilor de crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, instanța a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Demersul juridic va obliga cele 123 de state membre ale Curții să îl aresteze pe Putin și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.

În scrisoarea adresată președintelui Joe Biden de către democrații Dick Durbin, Bob Menendez, Richard Blumenthal și Sheldon Whitehouse și republicanii Lindsey Graham și Thom Tillis, se menționează că Congresul a adoptat o legislație pentru a oferi administrației mai multă flexibilitate în ceea ce privește asistența acordată CPI.

„Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, în timp ce CPI lucrează pentru a construi cazuri împotriva oficialilor ruși, inclusiv a lui Putin însuși, se pare că Statele Unite nu au împărtășit încă dovezi cheie care ar putea ajuta la aceste urmăriri penale”, se arată în scrisoare.

„Cunoscând sprijinul dumneavoastră pentru cauza importantă a responsabilității în Ucraina, vă îndemnăm să avansați rapid cu sprijinul acordat activității CPI, astfel încât Putin și cei din jurul său să știe fără echivoc că vor fi trași la răspundere și că se va face dreptate pentru crimele lor”, se arată în scrisoare.

Deși Statele Unite nu sunt parte la CPI, Biden a declarat săptămâna trecută că Putin a comis în mod clar crime de război, adăugând că mandatul CPI este justificat.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei sale de un an în țara vecină, iar Kremlinul a catalogat decizia instanței drept „nulă și neavenită”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro