Sari direct la conținut

Senatul SUA aprobă planul gigant de infrastructură al lui Biden / Compromis rar între democrați și republicani / Trump amenință cu represalii

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: youtube.com
Joe Biden, Foto: youtube.com

Senatul SUA a aprobat marți planul colosal de investiții în infrastructură dorit de Joe Biden, în valoare de 1,2 trilioane de dolari, oferind un mare succes președintelui democrat care va trebui totuși să aștepte votul final în camera inferioară pentru a revendica victoria, potrivit AFP.

Acest proiect „istoric” conform Casei Albe a fost adoptat cu 69 de voturi pentru și 30 de voturi contra, cu sprijinul a mai mult de o treime din republicani, o întâmplare rară într-un Congres extrem de divizat politic.

Textul va trebui acum votat în Camera Reprezentanților, unde viitorul său este mai incert, deoarece tensiunile au apărut în cadrul fragilei majorități democrate, între aripa stângă și centristi.

Negocierile promit să fie dure și un vot final în Congres poate să nu aibă loc până în toamnă.

Rezultatul unui compromis rar între democrați și unii republicani, planul de investiții în infrastructură prevede 550 de miliarde de dolari în cheltuieli federale noi pentru drumuri, poduri, transport, dar și pentru internet de mare viteză și pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Dacă luăm în considerare reorientarea altor finanțări publice existente, aceasta totalizează 1,2 trilioane de dolari – echivalentul PIB-ului Spaniei în 2020.

Un acord „istoric”, insistă Joe Biden, fost senator de trei decenii căruia îi place să-și evidențieze talentele de negociatori pe Capitol Hill, sediul Congresului.

De asemenea, vicepreședintele Kamala Harris a venit să prezideze sesiunea pentru a anunța această mare victorie în Senat.

Joe Biden este la Casa Albă „doar de șapte luni”, iar Senatul a ajuns la un acord cu „cel mai mare plan de investiții din mai mult de un deceniu”, cu sprijinul republicanilor, un succes pe care președintele l-a obținut.

Fostul președinte republican Donald Trump a declarat că acest proiect este „o rușine” și i-a amenințat cu represalii electorale republicanii care vor vota, avertizând că implementarea acestuia va oferi o „victorie” succesorului său democrat.

Cel puțin trei senatori republicani care au participat la negocieri s-au declarat, de asemenea, împotriva. Dar influentul lor lider, Mitch McConnell, a votat în favoarea acestuia, conștient de popularitatea unui astfel de program într-o țară cu infrastructură defectuoasă.​

Urmează un plan titanic de 3,5 trilioane de dolari investiți în ”infrastructura umană”

Acum, după ce planul de infrastructură a fost adoptat, Senatul ia în considerare o altă componentă majoră a agendei lui Joe Biden: un plan titanic de a investi 3,5 trilioane de dolari, echivalentul PIB-ului Germaniei, în domeniul social.

O avalanșă a cheltuielilor sociale în educație, sănătate, piața muncii și climă, inclusiv măsuri de tranziție energetică care ar trebui să „pună Statele Unite pe drumul cel bun pentru a îndeplini” obiectivele ambițioase ale climatului, spune Joe Biden, care vrea să aducă niveluri de poluare în SUA sectorul energetic la zero până în 2035 și pentru ca economia țării să atingă neutralitatea carbonului până în 2050.

Este „cea mai mare factură pentru muncitori, bătrâni, bolnavi și săraci de la FDR (președintele Franklin Delano Roosevelt) și New Deal din anii 1930”, a insistat senatorul independent Bernie Sanders, președintele comisiei bugetare.

O „investiție care se întâmplă o singură dată într-o generație” care vizează redresarea unei economii care este prea „nedreaptă” astăzi, potrivit Casei Albe.

Cheltuieli nebunești, spun republicanii, care au promis că se vor opune cu înverșunare.

Pentru a rezolva posibilul lor impas în Senat, democrații vor folosi o procedură parlamentară care le va permite să o aprobe cu voturile pe care le au la dispoziție (50 plus votul vicepreședintei Kamala Harris, autorizată să voteze în caz de egalitate) .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro