Sentința judecătorilor în cazul chelneriței angajate la Apele Române: toți inculpații din dosarul angajărilor „pe carnet de partid” au fost achitați
Fostul director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Bârlad-Prut, Petru Avram, acuzat că a angajat că a angajat în instituție două persoane fără nicio experiență în domeniu, a fost achitat marți, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței. Sentința nu este definitivă.
- Angajările politice la la Apele Române din zona Moldovei, afectată frecvent de inundații, au fost demascate de o investigație Recorder în februarie 2021. Urmare a demersului jurnalistic, fostul director ABA Bârlad-Prut, fost vicepreședinte PNL Iași, care la vremea respectivă viza postul de ministru al Mediului, a fost trimis în judecată de DNA în trei dosare penale.
Alături de Petru Avram au fost judecați: Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, Gabriel Niga, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței, cu atribuții de primar la data faptei, pentru abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, Ana Boca, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), pentru abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul.
De asemenea, au fost judecați în dosar și cei doi angajați ajunși la Apele Române după ce circuitul detașărilor între instituții. Este vorba de Simona Elena Iancu, fosta chelneriță, angajată inițial la primăria Vatra Moldoviței și ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, respectiv Stelian Mețler, tatăl directorului general adjunct al Administrației Naționale Apele Române, care în 2021, pensionar fiind, a fost detașat la ABA Prut-Bârlad pe aceeași filieră (primăria Vatra Moldovița a fost condamnat la pentru abuz în serviciu.
Toți inculpații au fost achitați de judecător în baza aceluiași temei: „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Odată cu pronunțarea soluției de achitare, instanța a dispus ridicarea sechestrelor asupra bunurilor inculpaților.
Sentința Tribunalului Iași poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
Avertizorul care s-a opus angajărilor pe pile
Cei șase au fost trimiși în judecată în iulie 2021, la mai puțin de jumătate de an de la investigația jurnaliștilor Recorder despre angajările de la Apele Române. Recorder semnala că, în majoritatea județelor din România, PNL a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.
O astfel de situație se înregistra la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, unde era director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași.
Un inginer din cadrul ABA Prut-Bârlad a vorbit public, atunci, despre fenomenul angajărilor pe linie de partid. Pentru că s-a opus acestora, avertizorul de integritate Gabi Mustață, un inginer cu o vastă experiență în domeniu, a fost eliminat pentru o vreme din sistem. Postul său de directotehnic a fost desființat. Ulterior, însă, inginerul Mustață și-a recâștigat în instanță postul și a fost reangajat.
Chelnerița pusă să lupte cu inundațiile
La Aba Bârlad-Prut, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor, directorul Petru Avram a angajat o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași. Femeia care susținea că a terminat facultatea de Chimie, nu a reușit să răspundă jurnalistului Recorder unor întrebări simple cum ar fi care este unitatea de măsură a debitului de apă, care este malul stâng sau malul drept.
O altă angajare controversată făcută de Petru Avram, cel care se autointitula ”animal politic”, pentru care a fost trimis în judecată a fost cea a tatălui directorului adjunct al Apelor Române, Constantin Melțer.
În vârstă de 69 de ani, Stelian Melțer ocupase funcția de inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani până în 2017, când s-a pensionat. În perioada pandemiei a fost angajat la Primăria Vatra Moldoviței, ulterior fiind detașat la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, instituție aflată în subordinea ABA Prut Bârlad.
Petru Avram a demisionat de la conducerea instituției în aprilie 2021.
Acuzațiile din celelalte dosare
Fostul director ABA Prut-Bârlad Petru Avram a fost trimis pentru a doua oară în judecată în iunie 2022 pentru abuz în serviciu şi influențarea declarațiilor.
Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada mai-iunie 2020, Avram a dispus ca utilaje și muncitori din subordine să efectueze gratis lucrări pentru deznisiparea a cinci puțuri situate pe terenul ce aparținea unei societăți comerciale.
În plus, procurorii au acuzat că în contextul apariției anchetei jurnaliștilor de la Recorder, Petru Avram i-a constrâns moral pe angajați să declare că lucrările respective ar fi fost făcute în afara orelor de program.
În luna septembrie, anul curent, fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Petru Avram, a fost trimis în judecată de DNA pentru a treia oară pentru abuz în serviciu. Și de această dată Avram a fost acuzat că a numit în funcție de conducere două persoane, fără ca acestea să îndeplinească condițiile necesare. Este vorba de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui și cel de la SGA Galați. Aceștia au fost puși și ei sub acuzare.
„În calitate de director al (A.B.A) Prut-Bârlad, în cursul anului 2020, inculpatul Avram Petru i-ar fi delegat pe ceilalţi doi inculpaţi în funcţii de conducere, ulterior cu prelungire, deşi niciunul nu îndeplinea condiţiile de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea funcţiilor respective” a transmis DNA într-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor, Fordea Sebastian Gabriel a fost delegat în funcţia de inginer şef în cadrul SGA Vaslui deși anterior nu lucrase în domeniu, fiind administrator la o grădiniță.
Cele două dosare în care Petru Avram este inculpat încă de judecă pe rolul Tribunalului Iași.