Sari direct la conținut

Seres modifica legile pietei de energie

HotNews.ro

Ministrul Economiei si Comertului nu a ramas surd la criticile lui Traian Basescu referitoare la liberalizarea pietei energetice si a anuntat ca lucreaza la elaborarea noilor proceduri de contractare.

Principala problema este constituita de multitudinea de firme care au pus mana pe comertul cu energie electrica. O alta mare problema invocata de Basescu se refera la secretizarea contractelor incheiate, in conditiile in care orice activitate a unei companii aflata sub tutela statului ar trebui sa fie transparenta.

Hibele contractului sunt si mai mari in conditiile in care cantitatea negociata pentru a fi cumparata se poate suplimenta numai prin intocmirea unui act aditional, fara a mai fi nevoie de renegociere.

Astfel, pretul platit de intermediari pentru cantitatile suplimentare nu mai necesita negociere, pretul fiind fixat in contractul initial.

Noile norme propuse de MEC, in colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, privesc elaborarea unor noi proceduri de contractare, pe baza carora producatorii vor incheia contractele bilaterale de vanzare a energiei electrice.

Prin noile norme, MEC spera sa elimine suspiciunile cu privire la incheierea contractelor bilaterale in special de catre producatorii de energie ieftina.

Noile proceduri vor fi elaborate pe baza principiilor de piata libera, cerand producatorilor sa foloseasca metode transparente si echidistante de vanzare a energiei, sa dea acces nediscriminatoriu tuturor consumatorilor cu acelasi profil de consum la sursele de energie, sa asigure un sistem de licitare transparent cu reguli clare care sa evite interpretari ambigue, sa stabileasca un sistem clar

de comunicare cu clientii dar si masuri de evitare a unor intelegeri de tip monopol intre consumatori.

La ora actuala, pretul si comercializarea de energie electrica se realizeaza in patru moduri:

1. Piata pentru ziua urmatoare, constituita pe principiile bursei – administrata de OPCOM. Pretul energiei pe aceasta piata este dat de raportul cerere – oferta.

2. Piata de echilibrare, administrata de Dispeceratul Energetic National, unde pretul este determinat tot de cerere si oferta.

3. Piata contractelor bilaterale, unde consumatorii eligibili negociaza direct cu producatorii, pretul rezultand in urma negocierii.

4. Piata reglementata, care revine companiei Electrica. Pretul pe aceasta piata este reglementat de ANRE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro