Sari direct la conținut

Sezonul căpușelor – cum te ferești și ce faci dacă ai fost totuși mușcat: Posibilitatea de a ajunge la complicații de temut e redusă, dar trebuie mers la cel mai apropiat cabinet medical

HotNews.ro
Parcul Teilor, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Parcul Teilor, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Este sezonul plimbărilor în aer liber, al picnicurilor și al grătarelor. Odată cu vremea caldă apare și pericolul de a fi mușcat de o căpușă, în special în zonele cu iarbă și vegetație. Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? Încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună cu dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Mușcătura de căpușă – cel mai frecvent la nivelul scalpului. Dacă nu reușim să scoatem în întregime căpușa, trebuie mers de urgență la cel mai apropiat cabinet medical

„În primul rând, este o discuție dacă la căpușă vorbim despre mușcătură sau de înțepătură – și aici este o întrebare pe care o punem frecvent”, spune medicul.

Despre căpușe „discutăm în fiecare primăvară – mai puțin în pandemie, când interacțiunile au fost mai reduse – dar, de regulă, vorbim în fiecare primăvară, și aici sunt trei puncte pe care ar trebui să le abordăm”, arată Adrian Marinescu.

Primul este legat de ce fac autoritățile locale pentru a preveni acest fenomen.

Mușcătură de căpușă / Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com

Al doilea punct ține de ce poate face fiecare, la nivel individual, pentru a nu ajunge să fie mușcat de căpușă. Aici, nu este vorba să evităm ieșirile în spațiul verde, pentru că nu se poate face acest lucru, dar pot să folosesc îmbrăcăminte care să acopere mare parte din suprafața corpului și pot să folosesc și diverse soluții care să mă protejeze.

Al treilea punct important este ce fac, totuși, dacă am fost mușcat de o căpușă? Mai ales dacă este vorba despre copii. Este important ca atunci când venim de afară, în special de la iarbă verde/aer liber, să alocăm puțin timp pentru a verifica dacă am fost sau nu mușcați. Cel mai frecvent, mușcătura de căpușă este la nivelul scalpului, dar sigur că se poate întâmpla oriunde și poate că este și mai greu de identificat.

Dacă am depistat o mușcătură, este important să încercăm să scoatem cât mai repede în întregime căpușa. Dacă nu putem noi să facem, vom merge la cel mai apropiat cabinet medical. Nu trebuie să fie neapărat o cameră de gardă. Vom primi acolo și profilaxie cu antibiotic, în așa fel încât probabilitatea de a avea complicații ulterior să fie foarte redusă.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist / Foto: Arhiva personală

Cât de frecventă este de fapt temuta boală Lyme?

De cele mai multe ori, căpușele nu transmit boli infecțioase, spune Adrian Marinescu, „și mă refer în primul rând la boala Lyme, adică la bolelioză, despre care noi vorbim intens”.

Dacă totuși se întâmplă, „sunt puține cazuri, dar se întâmplă să faci infecția cu Borrelia”, arată directorul medical al Institutului Matei Balș, „posibilitatea de a ajunge la complicațiile de temut este redusă”.

Undeva la 5% dintre infecțiile care nu sunt tratate pot să ajungă la complicații, arată dr. Adrian Marinescu.

„Dar sigur că este important să prevenim astfel de situații”, este mesajul medicului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro