Sari direct la conținut

Si daca Basescu isi da demisia… (de Silviu Sergiu )

Evenimentul Zilei

Indiferent daca alegerile vor fi castigate de PDL sau de PSD, indiferent daca PNL va accepta sa intre la guvernare cu PSD, Traian Basescu il va desemna pe viitorul premier. El nu va fi nici Mircea Geoana, nici Calin Popescu-Tariceanu, dupa cum raspicat a spus-o seful statului. Probabil va fi cineva de la PDL. Theodor Stolojan. Poate. Sau Mugur Isarescu. Cine stie… Cert este ca premierul va fi nominalizat de presedinte imediat dupa anuntarea rezultatului alegerilor. Basescu si-a devoalat deja aceasta intentie.

In aceste conditii, PSD si PNL vor riposta cu siguranta. Cele doua partide nu ii vor lasa din brate pe Geoana sau pe Tariceanu. S-au conturat deja doua strategii de contraatac. Prima: Basescu este suspendat de parlament, iar premierul este nominalizat de presedintele Senatului, care preia, automat, prerogativele sefului statului.

A doua (pusa la punct de Adrian Nastase): noii parlamentari nu se prezinta la sedinta de investitura a viitorului executiv, iar guvernul Tariceanu isi continua mandatul pana cand presedintele Basescu il accepta pe premierul sustinut de PSD si PNL. Sine die…

Cu siguranta, Traian Basescu isi mai pune zilele acestea o intrebare: „Cand ar trebui sa aiba loc alegerile prezidentiale?“. Inainte sau dupa criza? Scrutinul este programat pentru sfarsitul anului viitor. Pana atunci, criza economica, ce a-nceput deja sa-si arate coltii, va goli multe buzunare, va trimite multi romani in somaj, pesimismul va capata valente nationale, iar toata aceasta minipsihoza sociala se va deconta la vot. Adica la alegerile prezidentiale, din care nu cred ca presedintele poate scapa fara vanatai. Criza i-ar putea chiar periclita al doilea sau mandat. Cand nivelul de trai scade, alegatorii vor schimbarea.

Deci… cand ar trebui sa aiba loc alegerile prezidentiale in viziunea lui Traian Basescu? Cu siguranta inainte de criza. Sunt semne ca presedintele a luat in calcul aceasta variabila. De ce joaca atat de dur, cand ar trebui sa gaseasca PDL posibili parteneri de guvernare? De ce forteaza Constitutia pana la limita? De ce isi enerveaza adversarii din PSD si PNL, la fel ca in 2007? Pentru ca are nevoie de o noua suspendare ca de aer, care sa-i lanseze campania electorala pentru prezidentialele de anul viitor. Are nevoie sa imparta din nou scena politica in buni si rai.

Ca sa nu mai vorbim ca suspendarea poate fi un bun pretext pentru demisie, pentru a forta anticipate prezidentiale in primavara lui 2009. E drept, a mai anuntat o data ca demisioneaza si nu s-a tinut de cuvant. In 2007 insa miza nu era atat de mare. Criza economica nu-i ameninta mandatul de presedinte.

Extrem de important pentru presedinte si pentru PDL este ce verdict va da Curtea Constitutionala in legatura cu colegiile uninominale. Daca aceste colegii vor fi declarate neconstitutionale, sunt sanse mari ca alegerile parlamentare sa fie amanate pentru primavara anului viitor. Seful statului nu va trebui astfel sa-si concedieze consilierii asa cum a anuntat public, semn ca strategia a fost atent analizata la Cotroceni. Presedintele ar avea atunci un argument in plus sa demisioneze. Parlamentarele ar fi cuplate cu prezidentialele, iar Basescu ar putea fi o locomotiva electorala pentru partidul sau. Sloganul va fi, bineinteles „Ei cu ei, eu cu voi!“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro