Si daca romanii s-ar intoarce acasa?
Si daca romanii s-ar intoarce acasa din strainatate? Subiectul a fost si este dezbatut pe toate partile, in functie de interesele si obiectivele (deseori ascunse) ale celui care promoveaza discutia.
Nu avem cifre exacte, probabil numarul romanilor plecati in strainatate este cuprins intre 2 si 4 milioane, cea mai mare parte dintre ei fiind din randul populatiei active. Ce s-ar intampla daca s-ar intoarce in Romania? Ne-ar fi mai bine sau mai rau? Dar lor, le-ar fi mai bine sau mai rau?
Presupunand, de dragul rationamentului, ca maine s-ar intoarce in Romania toti romanii din strainatate, cateva din consecintele imediate vizibile ar fi urmatoarele:
A. Consecinte pozitive
1. Un imens transfer de know-how si de mentalitati diferite de cele din tara
2. Un val de antreprenoriat care alimenteaza economia romaneasca
B. Consecinte negative
1. Eliminarea unuia din principalele elemente de alimentare a contului curent (remiterile romanilor din strainatate)
2. O tensionare formidabila a pietei muncii
Ar fi mai numeroase consecinte negative sau pozitive?
Pusa in acesti termeni, cred ca problema este definita gresit. Si am sa ma explic de ce.
Pentru o prima parte din romanii din strainatate, pur si simplu Romania este un spatiu prea mic. Aflati aproape de varful companiilor unde lucreaza, profesand in universitati de prestigiu sau lucrand in cercetare, aceasta categorie a romanilor nu isi gaseste un loc in Romania de azi. Romania nu are resursele de a-i plati si nici nu le ofera spatiul de afirmare necesar. A-i readuce in Romania inseamna a-i plafona. In schimb, romanii din aceasta categorie pot fi excelenti ambasadori neoficiali ai romanilor, sprijinul lor (dezinteresat!) putand schimba o perceptie acolo, deschide o usa dincolo etc etc.
O a doua parte a romanilor a prins deja radacini in tarile de destinatie. Ei sunt deja integrati in comunitatile de adoptie. A-i readuce in Romania insemna a-i dezradacina pentrua doua oara.
A treia categorie e reprezentata de romanii care nu si-au gasit un loc in strainatate. Ei traiesc la marginea societatii, de la o luna la alta. Nu au reusit sa isi gaseasca locul, dar nici nu sunt dispusi sa se intoarca acasa. Traiesc intre doua lumi, cu speranta ca tara de adoptie ii va integra cumva, candva in viitor.
In sfarsit, a patra categorie sunt cei care nu fac parte din populatia activa (copii in principal), pentru care decizia Romania/strainatate nu le apartine.
Speranta ca revenirea romanilor din strainatate va schimba Romania din radacini este una iluzorie. E neprofitabila pentru cei de acasa, ca si pentru cei plecati. Relatia cauzala este de fapt inversa.
Schimbarea trebuie inceputa acasa, prin schimbarea sistemului si a romanilor din tara. Cand aceasta schimbare va avea primele rezultate vizibile, intoarcerea romanilor din strainatate se va discuta in termeni de oportunitate. Romanii vor reveni acasa pentru ca vor avea mai multe sanse pentru ei si pentru familiile lor, nu dintr-o discutabila datorie fata de tara. Discutia despre cum am putea sa ii aducem acasa pe romanii din strainatate ar fi, pur si simplu, fara obiect.
Schimbati Romania la ea acasa si reintregirea va veni de la sine.
Citeste si comenteaza pe blogul Jeopardy