Şi s-au dus ca vântul… istoria Teatrului Baraşeum
Aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea teatrului Baraşeum, strămoşul actualului Teatru Evreiesc de Stat şi a 75 de ani de existenţă a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România va fi sarbatorita printr-un spectacol de gala a filmului documentar în data de 15 martie, ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat. Spectacolul Şi s-au dus ca vântul… in regia lui Radu Gabrea şi Costel Safirman, rememorează istoria Teatrului Baraşeum, un teatru celebru în Bucureştii anilor ’40 şi un fenomen unic în istoria teatrală internaţională.
În România anilor 1941-1944, într-o perioadă de restrişte pentru populaţia evreiască, în plină epocă de persecuţii şi violenţă, un grup de artişti evrei, actori, compozitori şi muzicieni, eliminaţi din teatrele româneşti de legile rasiale, au reuşit să creeze un teatru unic în felul său: “Baraşeum”. Cei mai importanţi artişti evrei au dat naştere aici unui spaţiu unic al frumosului şi al încrederii în viaţă, în acelaş timp în care în alte părţi ale României, violenţa antisemită îşi urma cursul inexorabil.
De-a lungul existentei teatrului au fost montate peste 200 de premiere intre care se regasesc si piese ale unor dramaturgi evrei din Romania precum Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Sever sau Dumitru Solomon. Pe scena Teatrului Evreiesc de Stat s-au remarcat generatii de actori, traditia fiind continuata astazi de nume ca Leonie Waldman-Eliad, Rudy Rosenfeld, Maia Morgenstern.
Radu Gabrea, regizor de film cu o bogata cariera internationala, realizator de filme documentare si de fictiune, multe dintre ele consacrate culturii idis in Romania, cat si unor evenimete tragice din istoria evreilor romani. Mentiune speciala la al XIX-lea Festival de Film International de la Ierusalim, din 2002, pentru documentarul “Struma”, regizor al filmelor: ”Mostenirea lui Goldfaden”, despre Avram Goldfaden, intemeietorul teatrului idis in lume, “Rumenye! Rumenye!”, premiul Presei la Festivalul ISPIF-2008. Ultimul sau film, “Calatoria lui Gruber”, a fost premiat cu premiul pentru regie la International Levant Film Festival si a rulat cu un succes remarcabil la 12 Festivaluri de profil din SUA, in ultimul an la celebrele New York Jewish Film Festival si la cel mai important festival de profil San Francisco International Jewish Film Festival, filmul fiind considerat de presa “unul dintre varfurile acestui Festival, film stralucit, de o exceptionala calitate, prin felul original in care trateaza un episod din Holocaustul romanesc” (San Francisco Chronicle).