Simulare Bacalaureat 2013: Cum a avut Suceava o promovabilitate de 56%, cand la simularea examenului de Matematica au promovat 25% dintre elevi
In judetul Suceava promovabilitatea la simularea Bacalaureatului a fost de 56,06%, a anuntat Inspectoratul Scolar Judetean Suceava intr-o conferinta sustinuta pe 5 martie. In urma cu doar un an, la examenul de Bacalaureat promovabilitatea a fost de 46,98%. Monitorul de Suceava scrie insa in editia de astazi ca procentul real al liceenilor care au luat note peste 5 la simulari in judet este de 31%. Contactat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Inspectoratului a declarat ca intr-adevar 56,06% este „media procentelor obtinute pe discipline” si ca la simularea la Matematica, de exemplu, promovabilitatea a fost de 24,82%.
Elevii din Suceava au sustinut in luna februarie simularea probelor din cadrul Bacalaureatului. Pe 5 martie, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava a anuntat rezultatele acestor simulari: in judetul Suceava promovabilitatea a fost de 56,06%, scria Agerpres citand-o pe Gabriela Scutaru, inspector adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava. Aceleasi rezultate au fost intelese si de presa locala, care a relatat ca Inspectoratul a comunicat un procent de 56,06% al elevilor cu note peste 5.
In 2012, promovabilitatea la Bacalaureat in Suceava a fost de 46,98%.
Monitorul de Suceava a analizat, insa, rezultatele defalcate pe discipline si a descoperit ca la Matematica promovabilitatea a fost de aproximativ 24%, ori in conditiile in care pentru a promova Bacalaureatul elevii trebuie sa promoveze toate examenele, procentul final nu poate fi de 56,06%.
Laura Hacman, purtator de cuvant Inspectoratului Scolar Judetean Suceava: A fost o neintelegere, o interpretare. Nu am anuntat nicio promovabilitate
Contactata de HotNews.ro, Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava, a declarat ca Inspectoratul nu a anuntat nicio promovabilitate. „A fost o neintelegere, o interpretare, o discutie in presa. Nu am anuntat nicio promovabilitate. Noi nu am calculat procent de promovabilitate, nu am cerut, nu a fost obiectivul simularii”, a afirmat aceasta.
Potrivit Laurei Hacman, 56,06% „nu este procent de promovabilitate”, ci „o medie a procentelor obtinute pe discipline”. „Va spun ce au declarat inspectorii de specialitate care s-au ocupat de calculele respective, care au facut declaratiile. S-a interpretat ca acela e un procent si a iesit o discutie”, a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Suceava, care a declarat pentru HotNews.ro ca nu s-au calculat decat procentele elevilor cu note de peste 5 pe fiecare disciplina in parte.
Promovabilitatea la simulare pe discipline:
- Limba si literatura Romana: 58,58%
- Matematica: 24,82%
- Istorie: 52,49%
- Chimie organica: 78,46%
- Chimie anorganica: 38,2%
- Fizica: 21,2%
- Biologie clasele IX-X: 23,7%
- Biologie clasele XI-XII: 68,31%
- Informatica: 58,93%
- Geografie: 69,12%
- Logica: 59,11%
- Economie: 50%
- Psihologie: 66,6%
- Sociologie: 77,7%
- Filosofie: 94,7%
„Nu putem spune un procent de promovabilitate pe toate disciplinele, nu avem si nu vom avea asa ceva la simulari. Mai ales ca proba a 3-a, in care copiii au avut de ales intre mai multe discipline, a fost optionala, iar elevii isi pot schimba optiunile pana cand se inscriu la Bacalaureat. Noi am dorit doar sa evaluam elevii, sa ii pregatim mai bine acolo unde sunt probleme si sa informam parintii cu privire la nivelul la care sunt copiii. Asa am vazut ca stam prost la Matematica si Fizica”, a declarat Laura Hacman.
Aceasta a sustinut ca „in presa unii au inteles ca acela e procent de promovabilitate, nu a fost ragaz in conferinta”. In ce priveste trecerea notelor in catalog, „doar pentru simularile de la Limba si literatura romana si Matematica au fost recomandari” ca rezultatele sa fie in catalog, a precizat purtatorul de cuvant.
Citeste si: