Singurul amendament la bugetul Educatiei, facut de Ecaterina Andronescu: Fantomatica Academie a Oamenilor de Stiinta devine ordonator de credite. Printre membri se numara Mencinicopschi, IPS Teodosie, Iliescu si Andronescu
Singurul amendament la bugetul Ministerului Educatiei adoptat duminica de Comisiile de buget din Parlament a fost initiat de Ecaterina Andronescu, au relatat agentiile de presa. Amendamentul prevede ca Academia Oamenilor de Stiinta, unde Andronescu este membru fondator si presedinte al Sectiei „Stiinte chimice”, va deveni ordonator de credite si isi va manageria singura bugetul de 6,4 milioane de lei. Anterior, banii erau prevazuti in bugetul ministerului Educatiei pentru AOSR, relateaza Mediafax.
Comisiile reunite de buget din Parlament au adoptat in unanimitate duminica, 13 decembrie 2015, bugetul Ministerului Educatiei. Bugetul Ministerului va fi de aproape 10,6 miliarde de lei in 2016, in crestere cu 4,2% fata de anul in curs, relateaza agentia de presa citata.
Din cele 18 amendamente care au fost depuse la Comisiile de buget, unul singur a fost admis: un amendament initiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, care prevede ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) nu va mai fi bugetata prin Ministerul Educatiei, ci va deveni ordonator de credite, cu buget propriu, transmite Mediafax.
Pana la aprobarea acestui amendament, bugetul de 6.404 mii lei pentru Academia Oamenilor de Stiinta din Romania era prevazut in bugetul ministerului Educatiei.
Senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, precum si presedintele Sectiei „Stiinte Chimice” din aceeasi academie (sursa si detalii).
HotNews.ro i-a trimis Ecaterinei Andronescu, via SMS, urmatoarele doua intrebari:
1. Care sunt realizarile acestei academii?
2. Considerati ca exista conflict de interese in situatia in care va gasiti: autor al amendamentului si membru fondator al AOSR?
Raspunsurile Ecaterinei Andronescu, la intrebarile HotNews.ro, sunt urmatoarele: „A fost amendamentul Comisiilor de invatamant reunite. Amendamentul pune in acord legea bugetului cu legea AOSR, in care este prevazuta calitatea de ordonator de credite pentru aceasta institutie. Amendamentul nu modifica nicio suma din proiectul de buget pe 2016. Pune in acord cele 2 legi„.
Contactata de HotNews.ro, Raluca Turcan, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, a confirmat ca amendamentul „a fost facut la propunerea Ecaterinei Andronescu si asumat de intreaga comisie„.
Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a vrut sa-l faca pe Basescu membru de onoare al Academiei
Traian Basescu 2010
Foto: Agerpres
Amintim ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a decis in 2010 sa-i acorde lui Traian Basescu, la acea vreme presedinte, titlul de academician. Reprezentantii Academiei au explicat si motivele pentru care Basescu merita titlul:a asigurat un sediu OASR pe cand era primar si, in calitate de sef al statului, a semnat legea prin care academia devine institutie bugetara (sursa si detalii).
Dupa ce presa a relatat pe larg decizia Academiei, administratia prezidentiala a anuntat ca Basescu nu a acceptat sa devina membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (sursa si detalii).
Eugen Simion
Foto: Agerpres
Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane,a declarat pentru HotNews.ro in 2010 ca „a aparut o Academie a Oamenilor de Stiinta care, dupa parerea mea, acceptata si de Adunarea Generala a Academiei Romane, este o constructie strict politica. Pentru ca ea nu se bazeaza pe o selectie corecta de valori. In interiorul ei sunt, evident, si oameni de valoare, si eu i-as sfatui ca ei sa candideze la Academia Romana. Dar, in aceasta Academie a Oamenilor de Stiinta constat ca exista parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creand confuzie generala„.
Tot atunci, Eugen Simion avertiza: „nu cunosc in Europa sa mai exista un caz similar ca toate aceste Academii care creeaza o mare confuzie sa fie finantate din bugetul public„.
Ce este Academia Oamenilor de Stiinta din Romania si cat castiga membrii
Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a functionat ca ONG, pana la aparitia Legii nr. 31/2007, cand a devenit institutie de interes public, se arata pe site-ul Academiei.
Potrivit sursei citate, legea prin care asociatia s-a transformat in academie a fost initiata de Vasile Candea – astazi presedinte al Academiei, fost deputat PDSR in legislatura 1996-2000, si de catre Ion Basgan – astazi vicepresedinte al Academiei, fost senator PNL in legislatura 2004-2008.
„Academia Oamenilor de Stiinta din Romania este for national de consacrare stiintifica, care reuneste personalitati reprezentative ale stiintei”, precizeaza institutia.
Conducerea Academiei:
Presedinte: Vasile Candea
Vicepresedinte: Ion Basgan
Vicepresedinte: Adrian Badea
Secretar stiintific: Doru-Sabin Delion
Consiliul onorific: Dinu Sararu, Vlad Constantin, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Constantin Mincu (sursa).
Membrii titulari ai acestei Academii primesc o indemnizatie lunara bruta de 2.000 lei, potrivit Statului. Si membrii de onoare pot sa primeasca o indemnizatie de merit, prin hotarare a adunarii generale. „Indemnizatiile lunare se indexeaza anual cu rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica pentru anul anterior celui in care se face plata drepturilor si se iau in calculul pensiei pe stat„, prevede statutul.
Chiar si „urmasii membrilor AOSR care au fost indemnizati beneficiaza lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru sotul supravietuitor si pentru urmasii membrilor Academiei Romane”, se mai arata in acest statut, publicat pe site-ul Academiei.
Printre membrii acestei institutii se numara si Ionel Valentin Vlad – presedintele Academiei Romane; el este membru de onoare al Sectiei Stiinte Fizice. Si Gheorghe Mencinicopschi – fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, in prezent la inchisoare in Dosarul „I.C.A.” – Dan Voiculescu – este membru titular al Academiei. Ion Iliescu este de asemenea membru de onoare al Sectiei Stiinte Tehnice, Valeriu Tabara este membru titular, Ion Cristoiu este membru de onoare, Teodor Melescanu este membru onorific.
- HotNews.ro a transmis o solicitare Academiei Romane, pentru a afla pozitia forului academic cu privire la acest amendament. Vom publica raspunsul in momentul in care il vom primi