Sari direct la conținut

Siturile Natura 2000 acopera 17% din suprafata Romaniei

HotNews.ro

Siturile de Importanta Comunitara si Ariile de Protectie Speciala, incluse in reteaua Natura 2000, acopera 17% din suprafata Romaniei. Lista siturilor incluse in reteaua Natura 2000 a fost transmisa Comisiei Europene, care le va aproba pana in 2010. Ulterior, autoritatile din Romania vor trebui sa elaboreze planurile de management pentru fiecare sit din Natura 2000, planuri care vor include masurile speciale care trebuie indeplinite pentru conservarea habitatelor si speciilor protejate.

„Ponderea pe care o au siturile Natura 2000 in Romania este una din cele mai mari din randul statelor europene. Astfel, in timp ce in Romania siturile Natura 2000 acopera 17% din suprafata tarii, in Finlanda acestea au o pondere de 13%, in Austria – 11%, in Lituania – 10%, in Cehia si Franta – cate 8%, iar in Polonia – 4%”, a declarat secretarul de stat Lucia Varga, in cadrul unei conferinte de presa in care a fost prezentat proiectul „Implementarea retelei Natura 2000 in Romania”.

Proiectul, in valoare de aproximativ 1,5 milioane euro, a fost finantat din fonduri Phare. In cadrul acestui proiect a fost realizata baza de date cu informatii detaliate despre cele 92 de habitate si cele 197 de specii de interes comunitar incluse in reteaua Natura 2000.

Lista siturilor Natura 2000 a fost transmisa la Bruxelles, in cursul anului 2007, Comisia Europeana urmand sa o aprobe pana in 2010. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, pe parcursul celor doi ani vor avea loc negocieri la care vor participa autoritatile romane, cele de Bruxelles, reprezentantii societatii civile de mediu si experti independenti contractati de catre Comisie. Primele negocieri de acest fel vor avea loc in martie-aprilie 2008.

Dupa ce Comisia Europeana va aproba lista siturilor Natura 2000, autoritatile romane vor realiza planurile de management pentru fiecare sit, care vor include masurile si restrictiile care se impun pentru conservarea speciilor. „Pana atunci, exista niste masuri minime de conservare pe care le-am stabilit in cadrul proiectului de implementare si care vor fi facute publice cat mai curand”, a declarat seful Serviciului Protectia Naturii din cadrul Ministerului Mediului, Florina Ciubuc. Potrivit acesteia, masurile stabilite au nivel restrictiv foarte scazut. „Este vorba despre acele minime masuri care sa nu duca la distrugerea habitatelor sau perturbarea speciilor. Spre exemplu, pentru a nu perturba o specie, iarba nu va mai putea fi cosita in iunie, ci numai in august”, a mai spus reprezentantul ministerului.

De asemenea, aceasta a explicat ca, pentru aceste restrictii Ministerul Agriculturii va stabili platile compensatorii care vor fi acordate proprietarilor sau concesionarilor de terenuri incluse in reteaua Natura 2000. Platile compensatorii se vor face din fonduri europene, prin Planul National de Dezvoltare Rurala. Totodata, proprietarii de terenuri extravilane situate in arii naturale protejate supuse unor restrictii de utilizare sunt scutiti de plata impozitului pe teren.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro