Sari direct la conținut

"Slumdog Millionaire" are sanse la toate cele 10 categorii

HotNews.ro

A mai ramas putin timp pana la ceremonia decernarii Premiilor Oscar. In Statele Unite ea are loc pe 22 februarie, in Romania pe 23. Ceremonia va fi transmisa in direct de HBO, de la ora 03:00, dar si Radio Romania Cultural organizeaza pe 23 februarie un maraton in direct, consacrat evenimentului. Favoritul editiei e pe buzele tuturor – „Slumdog Millionaire”. Organizatorii au dorit in schimb ca gala sa fie una mai putin festivista, datorita crizei financiare.

Filmul lui Danny Boyle ar putea castiga la toate cele 10 categorii la care a fost nominalizat, sustine criticul Steven Zeitchik de la revista „The Hollywood Reporter”, egaland astfel performanta „Stapanului inelelor: Fratia inelului”. Casele de pariuri dau in orice caz filmul lui Boyle drept castigator la categoria Cel mai bun film.

E incert daca Danny Boyle va fi desemnat Cel mai bun regizor in dauna lui Ron Howard, de pilda, care ar putea astfel obtine un premiu de consolare pentru „Frost/Nixon”.

Judecand dupa imensul curent de simpatie creat de „Slumdog Millionaire”, e foarte posibil ca presupozitiile criticului de la „The Hollywood Reporter” sa se confirme, desi „The Curious Case of Benjamin Button” are cele mai multe nominalizari, 13.

Filmul lui Danny Boyle e avantajat si de faptul ca initial nimeni dintre producatori sau realizatori nu se astepta la un asemenea ecou. Si povestea din film, si cea din afara filmului sunt niste success-stories de care America speriata de criza are nevoie.

Printre numeroasele sondaje realizate peste tot in lume, cel gazduit de cnn.com il da ca favorit la cel mai important premiu pe „Slumdog Millionaire”, cu 5.287 de voturi, urmat de „The Curious Case of Benjamin Button” cu 2.937.

Este, de asemenea, asteptata si victoria lui Kate Winslet la categoria Actrita in rol principal, pentru rolul din „The Reader”. Chiar daca performanta englezoaicei nu e memorabila, Hollywoodul apreciaza rolurile de compozitie. Premierea actritei in acest an ar rascumpara in plus si nominalizarile precedente ale lui Winslet, nerasplatite pana acum cu un Oscar.

Mickey Rourke e considerat si el cu Oscarul in buzunar, nu doar pentru ca face un rol foarte bun in „The Wrestler”, dar si pentru ca trebuie salutata surprinzatoarea sa revenire pe ecrane.

Heath Ledger ar fi meritat Oscarul pentru Cel mai bun rol secundar chiar daca nu s-ar fi prapadit. Interpretarea sa din „Cavalerul negru”/”The Dark Night” nu e doar ravasitoare, dar e cladita si pe o partitura mult mai ampla si mai nuantata decat cea a adversarilor sai – Josh Brolin, Michael Shannon, Robert Downey Jr., si Philip Seymour Hoffman.

Heath Ledger, decedat la inceputul anului trecut, ar putea deveni al doilea actor recompensat post-mortem cu Oscar, dupa Peter Finch in 1977, pentru „Reteaua”.

Academia Americana de Film si Televiziune a facut in acest an nominalizari pe alocuri discutabile. De pilda, nu l-a retinut la categoria Rol secundar masculin pe James Franco in „Milk” (actorul e nominalizat in schimb la Independent Spirit Awards), si l-a nominalizat pentru un rol mult mai mic, din acelasi film, pe Josh Brolin.

Logica e simpla: anul trecut, Josh Brolin a fost sarit de la nominalizarile pentru rol secundar in favoarea lui Javier Bardem (amandoi jucasera in „Nu exista tara pentru batrani”/”No Country for Old Men”). AMPAS tine sa-si ia revansa.

La categoria Actrita in rol principal, AMPAS a exceptat-o pe nedrept de la nominalizari pe englezoaica Sally Hawkins (care deja luase Globul de Aur pentru musical/comedie). „Happy-Go-Lucky”, de Mike Leigh, a avut ghinionul sa fie tratat de multi drept comedie, cand de fapt este un film trist pana la Dumnezeu, dar de o tristete care nu poate fi combatuta decat printr-un optimism disperat.

Iar Hawkins nu e Kate Winslet, ea nu face parte din sistem si n-ar fi fost posibil ca pentru al doilea an consecutiv, la aceasta categorie sa fie premiata o necunoscuta. Filmul lui Mike Leigh a fost nominalizat doar pentru scenariu original, premiu pe care e posibil sa-l rateze in favoarea lui „Milk”.

Desi un producator implicat in organizarea ceremoniei Oscarurilor a spus ca „trebuie sa-i sarbatorim pe nominalizati, dar sa fim in acelasi timp respectuosi cu cei care si-au pierdut slujbele”, desi la petrecerea de la Beverly Hills Hotel, cu o seara inaintea ceremoniei, nu se mai dau sacose cu cadouri, Oscarurile din acest an sunt sarbatorite prin numeroase petreceri.

Imediat dupa ceremonia din 22 februarie, vor avea loc nu mai putin de patru party-uri: Balul Guvernatorului, cel al revistei „Vanity Fair”, cel al Fundatiei anti-SIDA patronate de Elton John si, in fine, petrecerea organizata de Madonna si Demi Moore la resedinta managerului Madonnei, Guy Oseary.

Si daca sampania va curge in valuri, situatia nu e prea roza. Din pricina crizei, gala a pierdut in acest an parteneriatele cu l’Oreal si General Motors.

Cea de-a 81-a editie a Oscarurilor are o noua gazda, actorul australian Hugh Jackman, si este transmisa in direct in Romania de HBO, de la ora 03:00 a zilei de 23 februarie.

Postul Radio Romania Cultural programeaza un maraton in direct la care realizatorul Elena Vladareanu si criticul de film Andreea Chiriac intorc gala pe toate fetele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro