Sari direct la conținut

"Slumdog Millionaire" si Kate Winslet au triumfat la Globurile de Aur

HotNews.ro

Cu patru Globuri de Aur, filmul lui Danny Boyle isi netezeste drumul spre Oscaruri. Ceremonia decernarii premiilor presei straine de la Hollywood, incheiata cu putin timp in urma in Beverly Hills, a batut si un record: Kate Winslet a primit doua Globuri de Aur, dupa ce a fost pana acum nominalizata de sapte ori. Ceremonia a fost eficienta dar nu grabita, si cu pauze dese, suficient de lungi cat sa intre cate o tigara. Sacha Baron Cohen a facut o gluma care a nemultumit publicul, Sting a aparut cu barba la fel de canita precum parul, in vreme ce Ralph Fiennes a venit ras in cap.

„Recesiunea ne afecteaza pe toti. Victoria Beckham n-a mancat de trei saptamani, iar Madonna a trebuit sa-si concedieze unul dintre asistenti. Suntem alaturi de tine, Guy Ritchie!”, a spus Sacha Baron Cohen cand a prezentat premiul pentru cea mai buna comedie sau musical, premiu acordat lui „Vicky Cristina Barcelona” de Woody Allen. „Ooooh!” – a facut sala, dezamagita de gluma proasta a lui Borat.

Cea de-a 66-a ceremonie a Globurilor de Aur a fost, daca e s-o definim printr-un singur cuvant, eficienta. Pana la petrecerile de dupa, asteptate de toata lumea, ceremonia trebuia transmisa live. Romania si China s-au numarat in acest an printre tarile unde ceremonia s-a transmis pentru prima oara in direct. Am vazut-o la HBO, canalul pay-TV fiind fericit ca are mai multe nominalizari pentru productiile sale ca niciodata.

Iar una dintre productiile sale a si invins. „John Adams” a fost desemnat cea mai buna mini-serie sau film TV, in vreme ce interpretii Laura Linney, Paul Giamatti si Tom Wilkinson au primit premii de interpretare.

Echivalentul comic al lui „John Adams” a fost serialul „30 Rock”, creat de Tina Fey, premiat aproape similar la categoria mini-serie comica.

Emotionati si fericiti, multi castigatori si-au manifestat iubirea printr-o avalansa de declaratii, insotite de lacrimi si noduri in gat.

Sally Hawkins, premiata pentru cea mai buna actrita in rol principal dintr-o comedie (pentru „Happy-Go-Lucky”), a spart gheata precizand punctual ca-i iubeste pe toti cei carora le-a multumit.

Colin Farrell, care a primit in premiera Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-o comedie sau musical, a renuntat la guma de mestecat, s-a declarat „socat” de veste si a adaugat ca va prelua ideea lui Sally Hawkins. „Curiozitatea este iubire, iar ignoranta un blestem”, a spus actorul irlandez premiat pentru „In Bruges”, anuntandu-l pe Brendan Gleeson, partener in film si la nominalizari, ca e gata sa taie premiul in doua si sa-i dea jumate.

Kate Winslet a inceput sa planga in ambele ocazii in care a urcat pe scena pentru a primi Globurile de Aur pentru Cea mai buna actrita in rol principal intr-o drama („Revolutionary Road’), respectiv pentru Cea mai buna actrita in rol secundar („The Reader”). Dar a doua oara cred ca toti cei care am privit ceremonia ne-am temut ca o sa i se fara rau. Era atat de fericita incat parea de-a dreptul ingrozita.

A inceput prin a cere iertare contracandidatelor pentru ca a luat un al doilea premiu, i-a marturisit lui Leonardo Di Caprio, partenerul sau din „Revolutionary Road” (cu care s-a reintalnit pe ecran, la multi ani dupa „Titanic”) ca-l iubeste foarte mult – de 13 ani, si a incheiat prin a-i spune sotului sau, regizorului Sam Mendes, autorul lui „Revolutionary Road’, ca ii multumeste ca l-a chinuit zilnic si ca-l iubeste si mai mult pentru placerea pe care i-o da lucrand impreuna.

Britanicii si-au taiat din nou multe felii din tortul american copt de presa straina. Danny Boyle se afla acum la primul sau Glob de Aur pentru cel mai bun regizor. Filmul sau, „Slumdog Millionaire”, filmat la Mumbai, a fost desemnat Cel mai bun film drama, fiind de asemenea premiat pentru scenariu si coloana sonora. Patru premii care il apropie si mai mult de Oscarurile care se vor acorda pe 22 februarie.

Unul dintre cele mai emotionante momente n-a fost totusi cel in care Steven Spielberg a primit din partea prietenului sau de aproape 40 de ani, Martin Scorsese, Premiul Onorific „Cecil B. DeMille” – Spielberg e o legenda vie, inca in putere – ci premierea lui Mickey Rourke cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un rol principal dintr-o drama. (Filmul „The Wrestler”, semnat de Darren Aronofsky, a mai fost premiat pentru cea mai buna melodie originala, compusa de Bruce Springsteen.)

Mickey Rourke si-a adus aminte ca acum sapte ani aproape ca nu mai exista in lumea filmului si i-a multumit lui Aronofsky pentru ca a insistat sa-l aiba in film, chiar daca numele sau nu mai prezenta garantii financiare. „A fost o reintoarcere lunga pentru mine”, a spus Rourke, aclamat de o sala intreaga care parea ca numai pe el il astepta sa castige.

La fel de emotionant, dar nu lacrimogen a fost momentul premierii postume a lui Heath Ledger pentru Cel mai bun actor in rol secundar intr-o drama. Premiul a fost ridicat de regizorul „Cavalerului negru”, Christopher Nolan.

Cel mai bun film strain a fost desemnat „Waltz With Bashir”, de Ari Folman, iar „WALL-E” cel mai bun film de animatie.

Daca iubirea a fost numitorul comun al serii (s-a stat la mese pe filme, nu pe familii, dar catre sfarsit Angelina Jolie a facut un schimb si s-a tras langa Brad Pitt), copiii n-au fost nici ei ignorati. „Taceti, vorbeste mama!”, a spus Jennifer Lopez inainte sa inmaneze primul premiu al serii.

Rumer Willis, fiica lui Bruce Willis si a lui Demi Moore, a facut oficiile de hostess. „Stai dreapta”, i-a spus mama ei cand a urcat pe scena sa inmaneze un premiu.

Absenti? Da, au fost si absenti: Woody Allen, Dame Judi Dench, Gabriel Byrne (premiat si el), Kevin Spacey, Diane Wiest si James Franco – nominalizati.

Cea mai frumoasa rochie mi s-a parut cea a lui Drew Barrymore, iar cel mai frumos speech cred ca cel al lui Steven Spielberg pentru ca a povestit cum a realizat, la sase ani, primul sau film dupa ce vazuse la cinema primul film din viata sa. Pentru ca nu exista coincidente, acesta era realizat de Cecil B. DeMille.

Intors acasa, micutul Steven a asteptat sa se culce ai lui si a filmat cu aparatul familiei un accident feroviar pe trenuletul electric din camera sa, asa cum vazuse in „The Greatest Show On Earth”. Prin discursul sau, Steven Spielberg a confirmat ca filmul ramane in esenta o joaca, dar cei care-l fac au pasiunea febrila a copiilor care trateaza orice joc cu cea mai mare seriozitate.

Aveti aici lista completa a castigatorilor: http://www.imdb.com/features/rto/2009/globes

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro