„Smiley Face” a implinit 25 de ani
In urma cu 25 de ani, profesorul Scott E. Fahlmann, de la Universitatea Carnegie Mellon, a folosit pentru prima data intr-un mesaj trimis pe computer cele doua puncte, o line si o paranteza 🙂 pentru a sugera o figura zambitoare.
Pentru a marca aniversarea care are loc astazi, Fahlman si colegii sai au organizat un concurs anual destinat studentilor pentru inovatii in comunicarea person-to-person asistata. Premiul Smiley, pus la dispozitie de catre Yahoo, se ridica la 500 de dolari.
Expertii in lingvistica spun ca „smiley face” si alte icon-uri afective, cunoscute sub denumirea de emoticons, le-au oferit utilizatorilor o modalitate concisa de a-si exprima sentimentele intr-un e-mail sau in alt mesaj electronic.
Fahlman a postat acest emoticon intr-un mesaj transmis in 19 septembrie 1982, in timpul unei discutii legate de limitele umorului online si de modalitatea de a indica faptul ca anumite mesaje trebuie luate in gluma. „Propun urmatoarea secventa de caractere pentru cei care vor sa faca glume. Trebuie citita in lateral”, a scris atunci Fahlman.
Sugestia le-a oferit utilizatorilor de computere o modalitate de a exprima umorul sau sentimente pozitive cu ajutorul unui zambet, sau sentimentul opus, prin intoarcerea parantezei pentru a obtine o fata suparata.
Cei de la Universitatea Carnegie Mellon sustin ca smiley-urile lui Fahlman s-au raspandit si la alte universitati, apoi in mediul bussiness iar apoi in intreaga lume, odata cu cresterea popularitatii internetului.
de Laurentiu Titei