Sari direct la conținut

Socialisti, fascisti, chiropracticieni, un activist din Partidul Marijuanei si Ralph Nader candideaza, si ei, la functia de presedinte al SUA

HotNews.ro

Cursa electorala din Statele Unite nu inseamna doar Barack Obama, John McCain si Hillary Clinton. Alaturi de acestia, alti zeci de candidati sunt inscrisi in confruntarea pentru fotoliul de la Casa Alba. Sansele lor de a deveni cel de-al 44-lea presedinte al SUA sunt infime iar prezenta lor la scrutinul din 4 noiembrie este mai mult simbolica. Nu sunt excluse insa surprize, asa cum s-a intamplat in 2000, cand Ralph Nader a fost arbitrul infruntarii dintre George W. Bush si Al Gore, inclinand balanta in favoarea fostului guvernator de Texas.

Daca republicanii vor merge pe mana senatorului de Arizona, John McCain, iar democratii trebuie inca sa aleaga intre Barack Obama si Hillary Clinton, lista candidatilor independenti sau proveniti din alte partide decat cele doua mari formatiuni traditionale este extrem de variata.

Dansatori de swing, muzicieni hip-hop, activisti anti-gay

Partidul Constitutiei, spre exemplu, conteaza pe candidaturile locotenet-colonelului in rezerva Max Rieske, a avocatei si activistei anti-gay Diane Beall Templin (descrisa ca o „excelenta dansatoare de swing”), dar mai ales pe cea a lui Donald J. Grundmann. Chiropractician in San Leandro (California), Grundmann ii promite alegatorului american „prosperitate pentru natiune, stat si pentru tine”, fiind un adversar declarat al sistemului de taxe american. El sustine, de altfel, ca Federal Reserve System si taxele pe venit sunt „cele doua mari scandaluri financiare din istoria” Americii. Candidatul anunta ca va aduce „ADEVARUL in aceste chestiuni si in multe alte probleme” si utilizeaza din plin analogia cu pelicula „The Matrix” pentru „a prezenta americanului obisnuit informatiile pe care media traditionala nu i le ofera”.

La randul sau, Partidul Verde a anuntat ca are sapte candidati pe buletinele de vot din cadrul alegerilor preliminare din SUA., printre care doua femei de culoare, doi candidati cu radacini in randul indienilor americani, unul de origine araba sau un fost lider al organizatiei Panterele Negre. „Suntem mandri in special de diversitatea si experienta politica importanta a candidatilor nostri. Speram ca vom avea o competitie darza si amicala pentru nominalizare”, a declarat Ruth Weill, unul dintre liderii formatiunii.

Dintre „verzii” care incearca sa ajunga in fotoliul de la Casa Alba sunt interesanti de urmarit ziaristul independent si muzicianul de hip-hop Jared Bell, fosta activista de frunte a miscarii Panterele Negre, Elaine Brown, sau Ralph Nader, candidat al formatiunii la alegerile prezidentiale din 1996 si 2000 si care ar putea candida sprijinit de ecologisti. Nominalizatul verzilor americani va fi decis de cei 800 de delegati ce se vor reuni la Conventia Nationala a partidului din iulie, ce se va tine la Chicago.

Partidul Prohibitiei doreste o America fara alcool

Candidatii Partidul Libertarian vin si ei din cele mai diverse medii politice si sociale. Un antrepenor din Florida, Daniel Imperato, un producator din Las Vegas si vedeta de televiziune, Wayne Allyn Root, un sofer de autobuz din California, Dave Hollist, fondatorul unei companii software Mike Jingozian sau activistul politic si „consultant pe probleme de canabis”, Steve Kubby.

Socialistii americani cred in victoria lui
Brian Moore
Foto: www.votebrianmoore.com

Partidul Prohibitiei si-a desemnat deja, la Conventia Nationala a partidului din septembrie 2007, tandemul ce va lupta pentru Casa Alba avand drept motto sloganul „Fara alcool”: Gene Amondson este candidatul la presedintie, in timp ce Leroy Pletten este nominalizatul pentru functia de vicepresedinte. La randul sau, Partidul Socialist va miza pe Brian Moore (presedinte) si Stewart Alexander (vicepresedinte), in timp ce Partidul Muncitorilor Socialisti l-a desemnat pe ziaristul Roger Calero sa fie reprezentantul sau in batalia pentru Administratia de la Washington (partidul se gandeste insa si la un candidat surogat, deoarece Calero nu a fost nascut american si nu are dreptul constitutional de a candida la prezidentiale).

Nici Partidul Socialismului si Libertatii nu a intarziat cu nominalizarea, desemnand-o pe Gloria LaRiva (California) la functia suprema, secondata de Eugene Puryear. In schimb, Partidul Egalitatii Socialiste nu a reusit sa nominalizeze inca un candidat la alegerile din noiembrie, aceeasi situatie de incertitudine existand si la Partidul Lumii Muncitoresti.

Zeci de candidati independenti

Comisia Electorala Federala a primit cereri de candidatura sau a fost anuntata de crearea unor comitete de sprijin de catre zeci de independenti dintre care se remarca Terry „Tee” Barkdull (sustinut de New American Party), John Taylor Bowles (sprijinit de National Socialist Order of America, din sudul Californiei), Orion Karl Daley (ce se bucura de sprijinul ceror din Partidul Balantei), Cris Ericson (Partidul Marijuanei din Vermont) sau Jack Grimes (United Fascist Union din Pennsylvania).

Charles Maxham candideaza ca independent sustinut de Partidul Da-mi inapoi America si sustine ca „nu este nebun ci doar doreste sa redea cetatenilor stilul american de viata”, in timp ce Jonathon “The Impaler” Sharkey, ce pretinde ca face parte din Partidul Vampirului, Vrajitoarelor si Paganilor, vrea „sa traga in teapa terorismul si crimele”.

Precedentul Nader

Desi sansele acestor candidati sunt aproape nule iar prezenta lor pe buletinele de vot la 4 noiembrie 2008 este mai mult simbolica, nu pot fi ignorate o serie de precedente care au bulversat istoria alegerilor americane. Dintre acestea, cel mai recent este cel al avocatului si activistului Ralph Nader.

Nader ar putea complica, din nou,
alegerile
Foto: Associated Press

Nader a candidat la cinci scrutinuri pentru presedintia Statelor Unite ale Americii (atat ca independent, dar si ca nominalizat al Partidului Verzilor sau al Partidului Reformei) si se bucura de o relativa popularitate datorita temelor pe care le abordeaza in discursurile sale: drepturile consumatorului, mediul inconjurator, sistemul de guvernare democratic, criticarea Partidului Democrat si a celui Republican ca fiind „institutii dominate de interese corporatiste”. El a fost primul american de origine araba care a candidat pentru functia de presedinte al Americii.

Cea mai controversata dintre participarile sale la alegerile prezidentiale este cea din 2000, cand a fost acuzat ca „a furat” o parte dintre alegatorii democrati ai lui Al Gore, contribuind la victoria pe muchie de cutit a lui George W. Bush (Nader a obtinut 2.883.105 voturi, reprezentand 2.74% din votul popular). Surse diverse sustin ca sponsorii Partidului Democrat s-au grabit sa-i ofere bani lui Nader pentru a nu periclita alegerea lui John Kerry in 2004, iar fenomenul ar putea sa se repete in acest an, cand Obama sau Clinton il vor infrunta pe John McCain la scrutinul din 4 noiembrie iar Nader si-a anuntat din nou prezenta pe buletinele de vot.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro