Sari direct la conținut

Soft medical revoluționar, achiziționat la Cluj. Prof. dr. Nicolae Crișan: "Oferă o imagine clară despre boală și despre tratamentul cel mai potrivit"

Smile Media
Chirurgie robotică, Foto: Regina Maria
Chirurgie robotică, Foto: Regina Maria

Rețeaua de Sănătate Regina Maria din Cluj-Napoca a achiziționat un soft de ultimă generație în chirurgia robotică urologică, singurul de acest tip din țară, care permite intervenții chirurgicale robotice de maximă acuratețe. Softul Synapse 3 D permite reconstrucția tridimensională atât a tumorii renale, cât și a anatomiei locale, ajutând chirurgul și echipa medicală să ia decizia corectă de intervenție în cazul fiecărui pacient.

Acest soft prelucrează tridimensional informațiile realizate în timpul Tomografiei Computerizate, explică prof. dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, specializat în chirurgie robotică minim invazivă invazivă uro-oncologică laparoscopică și robotică. „De exemplu, în cazul unui pacient cu o formațiune tumorală renală de 4 centrimetri la nivelul rinichiului stâng, primul pas este realizarea Tomografiei Computerizate (TC). Această investigație realizează secțiuni imagistice de până la un milimetru și explorează rinichiul pacientului oferind informații referitoare la poziția tumorii în rinichi – dacă este situată la polul superior sau la cel inferior, dacă este pe fața anterioară sau posterioară a rinichiului, dacă este în raport apropiat cu pediculul renal sau căile urinare, dacă are o dezvoltare complet endofitică în rinichi sau exofitică. Pe baza acestor date oferite de către TC, chirurgul va decide necesitatea intervenției chirurgicale și mai ales, tipul de intervenție chirurgicală.” Noul soft prelucrează datele oferite de către TC, realizând o reconstrucție tridimensională a realității anatomice de la nivelul rinichiului. „Și, într-un mod foarte fidel, eu pot să înțeleg exact anatomia locală și toate detaliile referitoare la boala pacientului”, adaugă profesorul.

„Până acum, se îndepărta tot rinichiul”

De ce sunt lucrurile acesta importante? Sunt două aspecte esențiale, mai spune universitarul: „Această reconstrucție tridimensională realizată de soft îmi creează o imagine clară despre boală. Și, al doilea lucru – îmi asistă decizia terapeutică optimizând tratamentul chirurgical. Pentru că, ceea ce încercăm să oferim acestor pacienți este o chirurgie de salvare a rinichiului (chirurgia așa numită nephron sparing), adică, îndepărtăm doar masa tumorală și conservăm rinichiul. În felul acesta evităm pierderea rinichiul și prevenim situația în care pacientul devine un potential utilizator de hemodializă.” În trecut, pentru orice masa tumorală renală se realiza nefrectomie totală, adică se îndepărta complet rinichiul, adaugă expertul: „În prezent, indicația s-a schimbat, iar urologii încercă să îndepărteze doar formațiunea tumorală și să salveze rinichiul. Acest soft tridimensional ne ajută în înțelegerea exactă a modului în care putem salva rinichiul. Și mai ales, ne ajută intraoperator, să știm exact unde sunt structurile nobile, reprezentate de vase, de căi urinare, unde este parenchim normal și unde este cel tumoral. Astfel, intervențiile chirurgicale robotice capătă o acuratețe foarte înaltă.”

„Înțelegi mai bine unde trebuie să diseci”

Intervenția se face prin chirurgie robotică care presupune incizii minime de 8-9 milimetri, prin care sunt introduse brațele robotului în cavitatea peritoneală. „Chirurgia robotică este una minim invazivă. Pe de o parte, presupune incizii minime, pe de altă parte, este o chirurgie bazată pe imagine. Robotul îți oferă din interiorul cavității abdominale, imagini de o mare claritate. În felul acesta, chirurgul întelege foarte bine unde trebuie să disece, să incizeze sau să ligatureze. În plus, noul soft permite o asistare intraoperatorie a gestului chirurgical cu o precizie foarte înaltă. În timpul intervenției, eu pot să mă opresc, să reverific reconstrucția tridimensională oferită de soft, să merg mai departe cu disecția, apoi iarăși, pot să mă opresc, să revin, să re-consult reconstrucția tridimensională și să înțeleg mai bine unde sunt elementele anatomice”, detaliază universitarul. Softul este utilizat doar pentru tumorile renale, puncteză profesorul Crișan.

„Durează 10 minute, nu o zi întreagă”

Dr. Paul Medan, medic specialist urolog, specializat în chirurgie robotică, evidențiază și alte atuuri pe care le are noul soft: „În trecut, noi am mai făcut reconstrucții tridimensionale pentru pacienți cu tumori renale. La care scopul este să scoatem doar tumoarea și salvăm rinichiul. Este o operație destul de complexă, la care e foarte bine de știut exact relația tumorii cu rinichiul în sine, cu vasele mari, cu sistemul colector pe unde se drenează urina. Există metode foarte mari consumatoare de timp de a afla toate aceastea. Noul soft face toate aceste reconstrucții în mod automat, pe baza informațiilor obținute la TC. Durează 10 minute, nu o zi întreagă, să facem reconstruția respectivă”, subliniază medicul specialist, importanța softului în pregătirea preoperatorie. Un alt avantaj adus de soft este acela că simplifică foarte mult discuția cu pacientul și cu aparținătorii.

Pentru că medicii le pot prezenta și explica pe baza unei astfel de reconstrucții ce tip de intervenție se poate face și de ce. „Dacă nu putem să facem o intervenție chirurgicală în care să păstrăm rinichiul, pacienții pot înțelege de ce a fost nevoie să scoatem rinichiul cu totul și nu s-a putut face intervenția conservatoare”, adaugă dr. Paul Medan. În plus, softul permite simularea intervențiilor chirurgicale: „Softul ne arată ce vase au fost implicate, dacă s-a deschis sistemul colector și ne indică la ce să fim atenți în timpul intervenției chirurgicale, astfel încât să facem operația așa cum ne dorim”, conchide. dr. Medan.

Robotul, cea mai importantă inovație a chirurgiei de azi

Chirurgia robotică are beneficii majore pentru siguranța și recuperarea pacienților. FOTO: Regina Maria

Prezent la efectuarea unei operații cu ajutorul noului soft la Regina Maria Cluj-Napoca, prof. dr. Vincenzo Ficarra, Universitatea din Messina, Italia, s-a declarat încântat de noile tehnologii: „Este o mare oportunitate de a împărtăși cu colegii – cu profesorul Coman care este expert în chirurgia minim invazivă în Europa și cu profesorul Crișan – această experiență. A fost o bună oportunitate de a vedea și opera cu robotul care este, cu adevărat, cea mai importantă inovație în chirurgia de azi. În Europa, cu ajutorul robotului se efectuează o mulțime de proceduri pentru prostată, pentru rinichi, pentru vezică urinară, pentru chirurgie reconstructivă. Și cred că este foarte important să susținem chirurgia robotică și secția. Iar profesorii Crișan și Coman fac o treabă foarte bună pentru promovarea chirurgiei robotice în România.”

La rândul său, prof. dr. emerit Ioan Coman, unul dintre primii antrenori ai echipelor medicale, a subliniat că, de mai bine de un deceniu, la Cluj, chirurgii urologi sunt antrenați să lucreze cu roboți.

„România se situează în rândul țărilor cu dotare corespunzătoare în domeniul urologiei, cel puțin. Robotica este la ea acasă în urologia românească. De 15 ani avem antrenament în chirurgia robotică. Ea s-a născut aici la Cluj, la Spitalul Municipal, alături de echipa pe care o coordonam atunci ca șef de secție și profesor la UMF Cluj-Napoca. De atunci și până acum s-au format echipe de chirurgi convinși de beneficiile pe care le aduce robotica: siguranța actului chirurgical, precizie, minimă invazivitate – ceea ce înseamnă dureri minime și refacere rapidă postoperatorie – spitalizare scurtă, reintegrare socială, familială în cel mai scurt timp posibil”, a explicat profesorul Ioan Coman.

Urmăriți mai multe despre noul soft achiziționat la Cluj în acest video:

Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII