Sari direct la conținut

​SONDAJ Ma tratez cu medicamente sau caut leacuri babesti?

MedLive.ro
Vaccin, Foto: Comisia Europeana
Vaccin, Foto: Comisia Europeana

Toata lumea se pricepe la politica si fotbal, dar si la tratamente. O vecina iti prescrie foi de varza pentru monturi. Te doare o masea? Vanzatoarea de la chiosc iti sugereaza Aulin – „i-a luat durerea cu mana”. Daca frica de medic nu te tine departe de un cabinet decent, urmezi tratamentul asa cum se cuvine? Sau apelezi la alternativele asa-zis babesti? Trei experiente, trei variante de raspuns la sondajul nostru. Voteaza si comenteaza.

Adrian Pop, 35 de ani

„M-am tratat toata copilaria si tineretea cu leacuri babesti, bunicile mele erau adevarate enciclopedii. Pana cand, intr-o buna zi, mi-au dat ceai de musetel pentru o iritatie a pleoapelor. Ochii s-au umflat precum cepele si eu am ajuns la spital, unde medicii mi-au spus ca musetelul n-are ce cauta pe ochi, ca si multe alte plante, pomezi si prafuri de plante cu reputatie buna in alte situatii.

Ce am invatat din povestea asta? Orice remediu nemedical trebuie aplicat in plus fata de tratamentul medical, si nu in locul acestuia. Leacurile de acest gen trateaza un simptom, nu vindeca boala. Cred ca nici suplimentele naturiste nu ar trebui luate fara sfatul medicului, pentru ca pot interactiona cu medicamentatia sau cu alimentele.

Am auzit ca un om si-a pus pamant pe o muscatura de caine. O bunica in parc povestea ca ii pune nepoatei cartofi cu spirt pe gat. Si cel mai periculos mi se pare sa dai sfaturi de genul asta cu o siguranta de sine mai presus de cea a unui medic pregatit ani de zile in saloanele unui spital.”

Olivia Rusu, 53 de ani

„Pana la aparitia medicamentelor din primele laboratoare adevarate, omul a folosit ceea ce natura i-a dat. Trebuie sa privim cu respect remediile naturale care au functionat cu succes timp de sute de ani. Acum gasesti pe net tot felul de leacuri babesti aplicate dupa ureche, in combinatie cu medicamente luate aiurea. Folosite corect, remediile astea pot face adevarate minuni.

Doar doua exemple: sosete cu otet pentru febra copiilor – otetul actioneaza prin imbunatatirea circulatiei periferice, atragand sangele catre piele si fortand organismul sa transfere caldura de langa organele interne catre periferie. De la un pompier stiu ca un prim ajutor pentru arsuri este albusul de ou, prin colagenul pe care il contine, ce regenereaza pielea rapid.

Ce conteaza cel mai mult insa este imunitatea organismului, bazata pe un stil de viata sanatos si echilibrat, nealterata de administrarea repetata de antibiotice pentru orice „rosu in gat”.

C.D., 38 de ani

„Anul acesta, fiul meu merge la gradinita. Virusi, tuse, secretii nazale. La prima vizita la medic pentru o tuse rebela, diagnosticata drept bronsita, reteta pentru sapte zile a inclus doua tipuri de sirop, inca un flacon de picaturi administrate oral, plus inhalatii cu cortizon si ser fiziologic. Personal, am zis merci ca nu mi-a dat antibiotic, desi cortizonul imi da emotii serioase, fie el si inhalat. In primele doua zile, desi tratamentul era luat ceas, baietelul meu tusea cate doua trei ore dupa fiecare inhalatie. Problema a trecut dupa sapte zile, dar a revenit dupa vreo doua luni. Faringo-amigdalita, de data aceasta. Tratamentul, prescris de un alt pediatru, a fost identic, cu un bonus de adrenalina. In total, cinci inhalatii pe zi. In prima zi, ne-am tinut de tratament, iar copilul a tusit aproape fara oprire. A doua zi, i-am facut un ceai banal – o reteta „babeasca” – dintr-o combinatie de trei plante de la Plafar, iar tusea a trecut instantaneu si nici nu a revenit de atunci, cu toate ca virusii circula in continuare in gradinita. Evident ca nu i-am mai dat nici un tratament medicamentos.

Voteaza si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro