Sorin Blejnar, presedintele ANAF: Am semnat un ordin prin care am desfiintat 150 de administratii financiare
Seful ANAF, Sorin Blejnar a declarat luni seara, in cadrul emisiunii „Evenimentul Zilei”- B1 TV, ca a semnat un ordin, „care va consolida si eficientiza sistemul fiscal”, prin desfiintarea a 35% dintre administratiile fiscale. „Am desfiintat 150 de administratii financiare. O parte din oameni vor pleca acasa, o parte vor fi relocati in sistemele deficitare”, a precizat seful ANAF.
Referitor la scandalul din portul Agigea, Blejnar sustine ca procurorul de caz nu ar fi trebuit sa-i foloseasca numele in rechizitoriu, chiar daca a fost pronuntat de doi inculpati, intr-o convorbire telefonica. „Aceasta problema putea fi rezolvata intr-o ancheta. Cineva incearca ca se incearca sa se joace cu imaginea noastra”, a spus Blejnar. Presedintele ANF a precizat ca daca s-ar fi considerat vinovat, „chiar si intr-un singur dosar”, si-ar fi dat demisia.
Legat de verificarea marilor averi, Sorin Blejnar a spus ca in cadrul aparatului central, va fi infiintata directia de verificari fiscale, unde vor lucra 25-30 de persoane. „Ea nu se poate concentra, deocamdata, decat pe verificarea unui numar de 200-300 de persoane, insa vor fi utilizate si controale indirecte, inclusiv la persoane fizice”, a spus Blejnar.
Blejnar a vorbit si despre o notiune introdusa la sfarsitul anului 2010, cea de ajustarea TVA-ului, care „inseamna ca o persoana are posibilitatea sa se inregistreze si sa-si deduca toate cheltuielile din perioada de referinta”.
Intrebat de sursa sumei de 500.000 de euro, bani cu care a cumparat casa pe care o detine, Blejnar a raspuns ca banii au venit dintr-un teren din Arad cumparat in 2005 si vandut cu aproximativ jumatate de milion de euro, in 2006.
Despre controlul efectuat la Realitatea TV si despre stadiul acestuia, Blejnar a spus ca perceptia conform careia ANAF ar fi pornit controlul la Realitatea TV imediat dupa alegeri este falsa.
„Noi ne-am dus acolo pentru ca au solicitat o rambursare de TVA, ne-am dus sa verificam rambursarea de TVA pentru ca o alta societate comerciala din grup solicitase procedura de insolventa. Atunci este criteriul de risc sa nu dai rambursarea de TVA unei companii in insolventa”, a spus el, subliniind ca inainte de alegeri institutia a ajuns la concluziile publicate. Procesul este in faza de judecata, intai fiind nevoie de definitivarea aspectelor de natura penala, a mai spus Blejnar.