Soția unuia dintre secretarii de stat ai lui Rafila, angajată consilieră în Ministerul Sănătății. De ce lista consilierilor a devenit secretă în mandatul lui Rafila
Romana-Georgeta Furtună-Brădățan, soția lui Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, ocupă funcția de „consilier secretar de stat” în instituție. Cum lista consilierilor din Ministerul Sănătății nu mai este publică pe site-ul instituției începând din mandatul de ministru al lui Alexandru Rafila, informația apare doar în cea mai recentă declarație de avere depusă luna trecută de secretarul de stat Tiberius Brădățan.
Romana-Georgeta Furtună-Brădățan este, în acest moment, consilier la cabinetul secretarului de stat Cătălin Vișean, potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro, după ce publicația noastră a cerut instituției conduse de Alexandru Rafila să clarifice public la cabinetul cărui secretar de stat este consilier soția lui Tiberius Brădățan.
În anul 2022, Romana-Georgeta Furtună-Brădățan a fost consilier în Ministerul Sănătății la cabinetul altui secretar de stat: George Aurel Mohan, mai arată Ministerul Sănătății, în răspunsul oferit la solicitarea HotNews.ro.
Declarație de avere depusă de Romana – Georgeta Furtună – Brădățan în iunie 2023 / Sursa: Ministerul Sănătății
HotNews.ro l-a contactat în legătură cu acest subiect și pe secretarul de stat Tiberius Brădățan, care spune că soția sa, Romana – Georgeta Furtună – Brădățan, „nu a fost niciun moment consiliera cabinetului meu”, fără a oferi alte precizări.
Cine este Romana Furtună – Brădățan: șefa unei asociații apropiate de Spitalul din Baia Mare și fostă consilieră a Sorinei Pintea
Romana – Georgeta Furtună – Brădățan este, potrivit declarației sale de avere, președintele Asociației Prietenii Spitalului Baia Mare.
În perioada 2018 – 2019, a ocupat funcția de consilier personal la cabinetul ministrului Sănătății de la acea vreme, Sorina Pintea – ajunsă la conducerea instituției după ce fusese managerul Spitalului Județean din Baia Mare.
Declarație de avere depusă de Tiberius Brădățan în iunie 2023 / Sursa: Ministerul Sănătății
Romana-Georgeta Furtună-Brădățan a părăsit Ministerul Sănătății în noiembrie 2019, odată cu Sorina Pintea. În mandatele miniștrilor PNL (Victor Costache și Nelu Tătaru) și USR (Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă) nu o mai regăsim în echipa ministerului.
O regăsim în Ministerul Sănătății, punând cap la cap datele din declarațiile sale de avere, în februarie 2022, după instalarea lui Alexandru Rafila la conducerea instituției, când redevine consilier. Medicul sucevean Tiberius Brădățan fusese numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în ianuarie 2022, însă la acea vreme, cei doi nu erau căsătoriți încă.
În mai 2022, presa scria că secretarul de stat Tiberius Brădățan s-a căsătorit cu Romana – Georgeta Furtună, fost consilier personal al Sorinei Pintea.
Lista declarațiilor de avere și interese depuse de Romana-Georgeta Furtună-Brădățan/ Foto: Agenția Națională de Integritate
Romana-Georgeta Furtună-Brădățan a câștigat, în anul 2022, 14.510 RON ca președinte al Asociației Prietenii Spitalului Baia Mare și 77.418 RON în calitate de „consilier secretar de stat” în Ministerul Sănătății, potrivit declarației sale de avere.
Cum explică Ministerul Sănătății ștergerea listei de consilieri de pe site: prin „creșterea transparenței și standardizării afișării informațiilor de interes public”
HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății, în baza Legii 544/2001 privind accesul al informații de interes public, să clarifice și care este motivul pentru care lista consilierilor din instituție a dispărut de luni bune de pe site-ul ministerului.
În mandatele foștilor miniștri ai Sănătății, lista consilierilor din instituție era publică pe site – vezi interesul stârnit, în trecut, în jurul consilierilor fostului ministru Vlad Voiculescu.
Cum explică Ministerul Sănătății dispariția listei consilierilor de pe site-ul instituției? „Pe noul site al Ministerului Sănătății sunt publicate informațiile conform grilei incluse în memorandumul Creșterea transparenței și standardizării afișării informațiilor de interes public (2016) și în standardul general de afișare a informațiilor de interes public stabilit prin HG nr. 1269/2021 privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție 2021-2025.” – se arată într-un răspuns oferit la solicitarea HotNews.ro.