Sari direct la conținut

„Specialii” din Ucraina care scapă de trimiterea pe front. Guvernul de la Kiev vrea să ia noi măsuri

HotNews.ro
„Specialii” din Ucraina care scapă de trimiterea pe front. Guvernul de la Kiev vrea să ia noi măsuri
Membri ai Biroului regional de recrutare din orașul Harkov verifică documentele unui civil în timp ce patrulează pe străzi pentru a identifica bărbați care au vârsta corespunzătoare pentru înrolarea în armată. Regiunea Harkov, Ucraina, 8 august 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Angajații din „sectoarele de importanță strategică ale economiei” Ucrainei își vor putea prelungi exceptarea de la recrutarea militară, a anunțat sâmbătă Cabinetul ucrainean de Miniștri, potrivit The Kyiv Independent.

Între timp, un audit al procesului de scutire de la înrolare este în curs de derulare până pe data de 15 noiembrie, pentru ca autoritățile să evalueze care companii se califică pentru statutul de „întreprindere cruciale”, în ceea ce guvernul de la Kiev pretinde că este un efort de a echilibra nevoile de apărare ale țării cu stabilitatea economică.

„Motivul auditului este creșterea anormală a numărului de întreprinderi cruciale și a numărului de angajați rezervați. Acest lucru este făcut în interesul consolidării capacității de apărare a țării și al prevenirii abuzurilor”, a afirmat Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, într-un comunicat.

Aproape un milion de persoane erau eligibile, la mijlocul lunii august, pentru exceptare de la recrutare, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. La începutul lunii aprilie, prim-ministrul Denis Șmîhal a anunțat că a ordonat ministerelor relevante să introducă norme „actualizate, mai echitabile” privind scutirea de serviciul militar a angajaților companiilor „de importanță crucială”.

Ucraina se străduiește în prezent să mobilizeze suficienți soldați care să ajungă pe linia frontului, pentru a compensa pierderile de trupe și a-i „roti” pe militarii care au luptat încă de la începutul războiului.

La jumătatea lunii aprilie, parlamentul ucrainean a adoptat o lege actualizată privind mobilizarea, menită să intensifice efortul de recrutare în contextul războiului în derulare cu Rusia. Înainte de adoptarea legii, Ucraina a lansat „Reserv+”, o platformă digitală pe care guvernul a promovat-o ca o alternativă convenabilă la perioada îndelungată de așteptare ce se înregistrează la centrele de înrolare.

O altă lege, semnată de președintele Volodimir Zelenski chiar înainte de adoptarea legislației privind mobilizarea, a redus vârsta minimă a serviciului militar obligatoriu de la 27 la 25 de ani.

La sfârșitul anului 2023, Zelenski a declarat că armata, aflată atunci sub comanda generalului Valeri Zalujnîi, a solicitat încorporarea a 450.000-500.000 de oameni în contextul prelungirii războiului. Zalujnîi a negat ulterior această cifră.

În octombrie anul acesta, ofițerii de recrutare din armata ucraineană au ajuns să percheziționeze restaurante, baruri și o sală de concerte din Kiev. Aceștia au verificat documentele de înregistrare militare și au reținut mai mulți bărbați care nu s-au conformat, conform unor relatări ale martorilor și ale presei locale.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro