Start pentru înscrierile la Gala Premiilor Gopo 2011
Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo, care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 28 martie 2011, la Bucureşti. În anul cel mai prolific pentru filmul românesc după 1989, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc anunţă o ediţie-record a Premiilor. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat filmului românesc, unul dintre cele mai efervescente fenomene cinematografice ale deceniului
De-a lungul primelor patru ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. În 2010, filmul care a cucerit cele mai multe statuete a fost Poliţist adjectiv, răsplătit cu nu mai puţin de 6 trofee, la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu (ambele semnate de Corneliu Porumboiu), Cel mai bun actor într-un rol principal (Dragoş Bucur), Cel mai bun actor într-un rol secundar (Vlad Ivanov) şi Cea mai bună imagine (Marius Panduru). Un alt film care a plecat acasă cu multe distincţii a fost Concertul, de Radu Mihăileanu, care a obţinut patru premii pentru: Cea mai bună muzică originală (Armand Amar), Cel mai bun montaj (Ludo Troch), Cea mai bună scenografie (Cristian Niculescu) şi Cel mai bun machiaj şi coafură (Michelle Constantinides, Dana Buşoiu, Catherine Crassac, Adelina Popa).
documente
Formular inscriere – Premiile Gopo 2011
(20 Ian 2011) DOC, 321KB
Înscrierile pentru nominalizările celei de-a cincea ediţii vor avea loc în perioada 20-28 ianuarie 2011. Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze formularul de înscriere disponibil pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro. O copie a unui DVD screener cu filmul înscris va fi trimis prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea PRESELECŢIE GALA PREMIILOR GOPO, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): str. Popa Soare, nr. 52, sector 2, Bucureşti.
Potrivit organizatorilor, sunt considerate eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2011 scurt şi lungmetrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, care au avut premiera în festivalurile, pe marile şi micile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2010. Regulamentul oficial al Galei Premiilor Gopo, precum si informatii suplimentare despre condiţiile de eligibilitate se găsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.
documente
(20 Ian 2011) DOC, 125KB
Potrivit noului Regulament al Premiilor Gopo, atât lungmetrajele de ficţiune, cât şi documentarele de lung metraj care au fost difuzate în circuitul sălilor de cinema sunt eligibile pentru nominalizări la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună muzică originală, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj şi Cel mai bun sunet.
De asemenea, organizatorii anunţă includerea unei noi categorii de premii în palmaresul Galei: pentru Cel mai bun film de debut de lung metraj ficţiune.
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie desemnat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, în urma consultărilor avute cu reprezentanţi ai presei de specialitate şi producători de film din România, care va fi compus din 11 profesionişti ai domeniului. Acestea vor fi anunţate pe data de 21 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă la care vor participa reprezentanţi ai organizatorilor şi ai Juriului .
După anunţarea nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).