Sari direct la conținut

Statele Unite iau în calcul retragerea trupelor din Africa de Vest, pentru a se concentra pe principalele priorități: China și Rusia (NYT)

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: White House
Donald Trump, Foto: White House

Statele Unite au în vedere reducerea considerabilă a prezenței militare în Africa de Vest și chiar retragerea completă a trupelor angajate în lupta antiteroristă, pentru a se putea concentra pe cele două priorități, China și Rusia, scrie, citând responsabili americani, cotidianul New York Times, preluat de AFP.

Potrivit sursei citate, chestiunea este discutată în prezent în cadrul departamentului Apărării, în cadrul unei relocări generale a trupelor americane, și nicio decizie nu va fi luată înainte de ianuarie.

Șeful departamentului Apărării, Mark Esper, dorește analizarea dispozitivului american din întreaga lume pentru a se putea concentra pe priorități, respectiv China și Rusia. Esper a afirmat în octombrie, în Kabul, că cere comandanților să analizeze zonele “unde pot elibera timp, bani și oameni” pentru a putea fi concentrați asupra principalelor priorități, așa cum sunt ele definite de Strategia națională de apărare: „China, numărul 1, Rusia, numărul 2.”

Prima etapă a acestei reduceri în operațiunile externe vizează Africa, unde Statele Unite au între 6.000 și 7.000 de soldați în vestul continentului dar și în est, în special în Somalia.

O retragere americană din Africa de Vest ar fi o lovitură dură pentru forțele franceze, care se luptă cu grupările jihadiste în Mali, Niger și Burkina Faso.

Sprijinul Washingtonului în aceste operațiuni, în special în materie de informații și logistică, costă Pentagonul circa 45 de milioane de dolari anual, potrivit cotidianului american.

Franța și țările din Sahel se confruntă în prezent cu un avans al violențelor jihadiste.

Președintele Donald Trump a promis în campania din 2016 că va pune capăt „războaielor fără sfârșit”. Acesta a anunțat deja o reducere semnificativă a soldaților amplasați în Siria și dorește același lucru în Afganistan, unde SUA sunt angajate militar de aproape 20 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro