Sari direct la conținut

Statistica infectărilor cu COVID în școli: 600 elevi și 472 angajați confirmați pozitiv

HotNews.ro
Cabinet medical, Foto: AGERPRES
Cabinet medical, Foto: AGERPRES

De la începutul școlii, pe 8 februarie, și până miercuri 17 februarie la ora 16.00, 600 de elevi și 472 de angajați din școli și grădinițe au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

Numărul claselor cu activitatea suspendată în această perioadă este de 542.

Până vineri, 12 februarie, când fusese ultima raportare, bilanțul ajunsese la 290 de elevi și 359 de angajați din sistemul de învățământ confirmați cu COVID-19. Astfel, în 5 zile numărul elevilor infectați s-a dublat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a îndemnat pe părinţi să nu îşi trimită copiii în colectivitate dacă au fie şi „cele mai mici simptome de boală” pentru că pot pune în pericol viaţa rudelor bolnave ale altor copii. ”Bilanțul infectărilor de azi nu este rezultatul organizatorilor din școli”, a spus Cîmpeanu.

Ce se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de COVID în școală

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

  • a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
  • c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro