Stelian Ion: În niciun caz nu pot considera că președintele este responsabil în vreun fel pentru clasarea dosarului 10 august
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, spune că nu poate considera, în niciun caz, că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil, direct sau indirect, pentru clasarea dosarului 10 august.
- „În niciun caz nu pot considera că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel, direct sau indirect, pentru ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august.
- Este foarte important să vedem că sunt oameni politici care îşi doresc să se întâmple lucruri în zona justiţiei. Oamenii politici au o susţinere din partea electoratului şi, până la urmă, reprezintă societatea şi trag semnale de alarmă.
- Este important să ne ascultăm unii pe alţi şi sistemul judiciar să asculte societatea civilă, să asculte şi oamenii politici până la urmă, în sensul în care sunt semnale de îngrijorare, dar şi invers”, a declarat Stelian Ion, vineri, într-o conferință de presă, întrebat dacă consideră că președintele Klaus Iohannis poate fi considerat responsabil pentru clasarea dosarului 10 august.
De asemenea, el a spus că ar fi venit cu explicații în acest caz și dacă nu i-ar fi cerut președintele Iohannis.
- „Nu președintele mi-a cerut singur să vin cu lămuriri. Aveam de gând să fac această conferință. Solicitarea domnului președinte a fost pe ideea de a ieși cineva în față care poate da anumite explicații. Evident, explicații pot veni și din partea sistemului judiciar, a CSM.
- Oricum, era binevenită ieșirea mea publică, e foarte important ca oamenii să știe care sunt competențele fiecărei demnități public și asta vreau eu să transmit – să acționăm cu toții conform competențelor”, a mai spus ministrul Justiției.
Marți, 2 martie, Tribunalul București a decis că dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor.
Reamintim că peste 700 de oameni au depus plângeri penale după ce au fost agresați sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.
Cu o zi în urmă, președintele Klaus Iohannis i-a cerut, pe Facebook, explicații urgente ministrului Justiției: „Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”.
De notat că dosarul 10 august a intrat pe rolul Tribunalului Bucureşti în octombrie 2020, dată la care ministru al Justiției era Cătălin Predoiu (PNL). Stelian Ion (USR) a fost numit ministru al Justiției la finalul lunii decembrie 2020.
Decizia de clasare a dosarului a fost dată când la șefia DIICOT se afla Giorgiana Hosu, numită în martie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Tot prin decret semnat de Iohannis a fost numită procuror general Gabriela Scutea, tot în pofida avizului negativ al CSM. Postul de la DIICOT rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal. Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT în septembrie 2020, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.