Când va avea loc întâlnirea Dăncilă – Toader pe tema legii recursului compensatoriu
Premierul Viorica Dăncilă se va întâlni în jurul orei 12.00 cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Guvern, au declarat pentru HotNews surse oficiale. Discuțiile vor viza legea recursului compensatoriu, pe fondul infracțiunilor comise de condamnați eliberați mai devreme din închisoare, în baza acestei legi. În contextul în care opoziția a cerut abrogarea actului normativ, Dăncilă declara marți că se va întâlni cu Toader pentru a lua o decizie.
Cu legea recursului compensatoriu adoptată de majoritatea PSD-ALDE, premierul Viorica Dăncilă dă vina tot pe Guvernul Cioloș, susținând că actul normativ a fost inițiat de acesta, nefiind „o decizie inspirată”.
În contextul în care opoziția a cerut abrogarea legii, șefa Guvernului a precizat, marți, la Strasbourg, la solicitarea HotNews, că se va întâlni miercuri cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a lua o decizie.
„După cum stiți, această lege a recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș și cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. (…) Mâine am să mă întâlnesc cu ministrul Justiției tocmai pentru a lua o decizie, pentru a vedea care au fost efectele acestei legi, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea în România și lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să vin în acest moment cu o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a declarat Dăncilă.
Legea recursului compensatoriu a fost votată pe 9 mai 2017, de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi „pentru”, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 „împotrivă”, de la PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, pentru HotNews, legat de solicitarea USR ca Guvernul să emită o Ordonanță de Urgență pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu, că va analiza o astfel de cerere când o va primi personal, deși nu el este cel care ar trebui să ia o asemenea decizie: „Ce, este treaba ministrului Justiției să dea ordonanțe?”. Tudorel Toader a mai susținut că, înainte de a vorbi despre adoptarea unei astfel de Ordonanțe, ar trebui ca „inițiatorii și avizatorii acestei legi să își asume consecințele ei”.
Ministrul Justiției a susținut că el nu a primit nicio solicitare pentru adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu, el reluând declarațiile potrivit cărora responsabilii pentru acest act normativ sunt guvernarea tehnocrată și CSM, în componența anterioară. „Eu nu am primit o astfel de solicitare. În al doilea rând, aș vrea să se clarifice parcursul legislativ privind recursul compensatoriu – cine l-a inițiat, fosta guvernare tehnocrată, cum l-a avizat CSM-ul în componența anterioară, care a zis că zilele ar trebui să se considere ca executate efectiv, și nu să dea beneficiu la liberarea condiționată, cum a fost adoptată legea de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru”, a declarat Tudorel Toader, pentru HotNews.
Întrebat insistent dacă ia în calcul să își asume adoptarea unei Ordonanțe pentru abrogarea legii privind recursul compensatoriu, Tudorel Toader a spus că nu el este cel care ar trebui să își asume o astfel de decizie. „Ce, ministrul dă o Ordonanță? (…) Mai întâi să își asume consecințele legii inițiatorii și avizatorii acestei legi, cei care pe parcurs au modificat-o”, a adăugat ministrul Justiției.